Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

Ocena: 5.67 (3 głosów)
opis

Lubicie ciekawostki kulinarne? Jeśli tak to ta książka jest dla was!

Czy z książki kucharskiej można wynieść coś więcej niż pomysł na smaczny obiad? Czy taka pozycja może zainteresować miłośnika historii? Czy książkę, którym głównym tematem jest jedzenie, można napisać z pasją i poczuciem humoru? Okazuje się, że tak! Max Miller stworzył kulinarną perełkę, pełną przepisów, anegdot i historycznych ciekawostek – nie zabraknie w niej nawet wampirów. Celem napisania tej książki było wskrzeszenie historii i przywrócenie pierwotnych przepisów – co jak się okazało, wcale nie było łatwe. Historia od kuchni to nie jest zwykła książka kucharska, która pomoże nam urozmaicić swoje codzienne menu. To jedna z ciekawszych książek z tego gatunku, jakie miałam okazje przeglądać. Znajdziecie w niej ponad 60 przepisów wraz z dokładnymi historycznymi recepturami z różnych epok i fenomenalne zdjęcia smakowicie wyglądających potraw. Jestem zauroczona szatą graficzną tej książki – załączone dzieła sztuki uzupełniają całość i cieszą oko. Tę książkę można kupić choćby tylko po to, by poznać ciekawostki z całego świata – od kuchni.

PS Wiedzieliście, że słynny świąteczny pudding musi dojrzeć i trzeba przygotować go odpowiednio wcześniej? W Anglii wybrano odpowiedni dzień na jego przygotowanie – wypada on miesiąc przed świętami. Mało tego! Gotowany pudding stanowi świetny prezent przesyłany z daleka – można go przygotować pół roku wcześniej i wysłać znajomemu, który mieszka daleko, a on i tak przetrwa podróż. Dobrze ugotowany pudding przetrwa nawet kilkumiesięczną podróż! 

Informacje dodatkowe o Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2023-10-25
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381353434
Liczba stron: 256
Dodał/a opinię: RedCherry

Tagi: Gotowanie kulinaria itd.

więcej
Zobacz opinie o książce Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

Kup książkę Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Recenzje miesiąca
Upiór w moherze
Iwona Banach
Upiór w moherze
Jemiolec
Kajetan Szokalski
Jemiolec
Pożegnanie z ojczyzną
Renata Czarnecka ;
Pożegnanie z ojczyzną
Sprawa lorda Rosewortha
Małgorzata Starosta
Sprawa lorda Rosewortha
Szepty ciemności
Andrzej Pupin
Szepty ciemności
Gdzie słychać szepty
Kate Pearsall
Gdzie słychać szepty
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Katarzyna Ceklarz; Urszula Janicka-Krzywda
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Zróbmy sobie szkołę
Mikołaj Marcela
Zróbmy sobie szkołę
Opowieści o kolorach
Nadine Debertolis
Opowieści o kolorach
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy