reklama

Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

Ocena: 5.67 (3 głosów)
opis

Przepięknie wydana w twardej oprawie. Przed wami książka kucharska a w niej sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku. Książkę napisał amerykański kucharz i youtuber, który był również aktorem głosowym. Wewnątrz mamy odtworzone dawne przepisy i związane z nimi historie. Dzieli się na kilka działów, pierwszym jest Świat starożytny, drugim Wyspy Brytyjskie, następnie Europa kontynentalna, Bliski i daleki Wschód oraz Nowy Świat. Poznając powód napisania tej książki kolejny raz przekonałam się, że było dla niego zaplanowane to, czego dokonał, ale by poznać więcej szczegółów musicie przeczytać ją sami:-)
Powiem wam, że ta książka totalnie mnie zaskoczyła. Po pierwsze, nie wiedziałam, że na świecie istniało takie zwierzę jak owca gruboogonowa, której ogon wyglądał jak zaokrąglona końcówka wielkiego aligatora! W tym poznałam też przepis na gulasz jagnięcy. Opisany został przedział na porcje i czas wykonania, a później sam przepis, który był bardzo dokładny i nawet jeśli coś wychodziło by nie tak, to i na to było zwrócenie uwagi. Co ciekawe, przepisy z 1740 roku p.n.e. zapisywane były na babilońskich tabliczkach w ogromnie skrótowej wersji. Strona 22 zaserwowała mi wiedzę na temat ciasta z orzechów tygrysich, a po drugiej stronie receptura była przedstawiona obrazkowo i to na ścianach grobowca Rechmirego, wezyra i głównego doradcy faraonów. Oczywiście te przepisy nie są ustawione chronologicznie. Ciekawostką była też dla mnie magiczna mikstura z 700 roku p.n.e. ze starożytnej Grecji, która pozwalała na obcowanie z bogami, czyli takie dzisiejsze narkotyki. Oprócz apetycznych zdjęć dotyczących przepisów ujrzymy też zdjęcia ważnych w dawnych okresach ludzi, obrazów, monet, restauracji, jaskiń, grobowców, kodeksów, kuchni, zajęć z gotowania oraz władców. Dawne fotografie są hipnotyzujące, gdyż nigdy wcześniej o tych wydarzeniach nie słyszałam, a zdjęcia dań niemal wydzielają z siebie cudowny aromat. Pięknie opisana, zaczynając od suchego przepisu na tabliczce, opisu jak wykonać prawidłowo, po ciekawostki z czasu i historii z daniem serwowanym w tamtym okresie czasu. Mądra, pouczająca i zachwycająca!

Informacje dodatkowe o Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2023-10-25
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381353434
Liczba stron: 256
Dodał/a opinię: Ewelina Przespolewska

Tagi: Gotowanie kulinaria itd.

więcej
Zobacz opinie o książce Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

Kup książkę Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Recenzje miesiąca
Upiór w moherze
Iwona Banach
Upiór w moherze
Jemiolec
Kajetan Szokalski
Jemiolec
Sprawa lorda Rosewortha
Małgorzata Starosta
Sprawa lorda Rosewortha
Szepty ciemności
Andrzej Pupin
Szepty ciemności
Gdzie słychać szepty
Kate Pearsall
Gdzie słychać szepty
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Katarzyna Ceklarz; Urszula Janicka-Krzywda
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Księga zaklęć
Agnieszka Rautman-Szczepańska
Księga zaklęć
Zróbmy sobie szkołę
Mikołaj Marcela
Zróbmy sobie szkołę
Najukochańsza
Joanna Jagiełło
Najukochańsza
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy