Okładka książki - How do you trup?

How do you trup?

Kwiecisty humor Pani Iwony Banach rozśmieszy nawet największego ponuraka.

Milionerka Elwira kupuje w Kąkolewie kościół, w którym chce otworzyć hotel. Tuż przed wielką inauguracją pojawia się w nim amerykańska wdowa Nancy, pewien młody człowiek podający się za demonologa oraz jego przeurocza narzeczona jasnowidzka. Impreza nie dochodzi jednak do skutku gdy Nancy w przyhotelowym ogrodzie – cmentarzu odkrywa ciało kucharza. Mir miejscowej ludności oraz policji ulega całkowitej destrukcji.

Czasami porzucam kryminały i thrillery na rzecz książek takich ja ta. Trzeba być prawdziwy mistrzem, żeby napisać dobrą komedię kryminalną. Należy zachować umiar w absurdzie, przerysowaniu, nagromadzeniu ilości bohaterów oraz sytuacji komicznych, aby nie przedobrzyć i nie odstraszyć czytelnika. Tutaj wyszło to znakomicie.

Sceneria „How do you trup” jest z …..„piekła rodem”. Hotel to były kościół, przerobiony  aktualnie w architektoniczne dziwadło, otoczony romantycznym ogrodem z licznymi nagrobkami, a w tle głęboko zakorzeniona małomiasteczkowość  mieszkańców Kąkolewa.

Bohaterowie są barwni, nietuzinkowi, charakterystyczni i trudni do zapomnienia. Na czoło wysuwa amerykanka Nancy, kobieta wielce kochliwa i posługująca się trudnym do ogarnięcia przez miejscowych językiem polskim. Jej wypowiedzi to prawdziwe szarady lingwistyczne. Jej przeciwieństwem może być małżeństwo Poszewko, które uosabia chyba najgorsze polskie cechy.

Niewątpliwym smaczkiem tej książki jest również zagadka kryminalna. Przyzna się, że wciągnęłam się w nią bardzo i do samego końca nie mogłam jej rozwikłać.

Przez niektóre sceny zachowywałam się bardzo nieelegancko;  rżałam, zataczałam się  i przewracałam się ze śmiechu.  Nie dało się tylko uśmiechnąć, trzeba było dać ujść z siebie temu huraganowi komediowych szaleństw.

Świetna lektura na oderwanie się od rzeczywistości, na stłamszenie wszelkiej chandry. Jest cudowna, błyskotliwa, prześmieszna. Gdyby na podstawie tej książki nakręcić film, sale pękałyby w szwach, a widzowie płakaliby ze śmiechu.

Informacje dodatkowe o How do you trup?:

Data wydania: 2024-09-10
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Zobacz opinie o książce How do you trup?

Kup książkę How do you trup?

Klątwa utopców
Iwona Banach0
Okładka ksiązki - Klątwa utopców

Nowa powieść laureatki konkursu literackiego Wydawnictwa ,,Nasza Księgarnia"! Dagmara musi zająć się dziadkiem przez kilka dni. Nic prostszego? Nie w...

Śmierć żonokrążcy
Iwona Banach0
Okładka ksiązki - Śmierć żonokrążcy

Pięć byłych żon na urodzinach u teściowej z piekła rodem? To nie może skończyć się dobrze. Walter Pacholec z bycia żonatym uczynił nieźle prosperujący...