✨️Kto pokocha i za co?
Pokochają czytelnicy gustujący w literaturze historycznej zgrabnie łączącej fakty z fikcją literacką. Jeśli jesteś jednym z nich, a do tego lubisz powieści wzruszające, wielowymiarowe i angażujące, to trafił*ś idealnie. Ta książka to mistrzostwo pod każdym względem. Pięknie napisana, pełna wrażliwości i rozdzierających serce wątków. Magda Knedler prezentuje świat, który przez czas poznawania tej lektury, staje się naszym światem. W barwny i przejmujący sposób "wrzuca" nas w rzeczywistość, która na każdym kroku zaskakuje i budzi strach.
Pokochasz za barwny styl oraz literacki język, jakimi została napisana ta powieść. Pokochasz za emocje, których dostarcza. I w końcu pokochasz za główną bohaterkę. Silną, niezależną, zdeterminowaną dziewczynę, której życie co rusz rzuca kłody pod nogi, a ona potrafi podnieść się z godnością po każdym upadku.
✨️Czy ja pokochałam?
Ta powieść jest niesamowita. Zagarnia w swoje sidła od pierwszych stron, nie pozwalając na złapanie oddechu aż do samego końca. Jestem bardzo ciekawa dalszych losów pary głównych bohaterów. Ich relacja jest szczera, oparta na przyjaźni i miłości. Okrutne czasy, w jakich przyszło im się spotkać, uniemożliwiają spełnienia uczucia, które ich łączy. Ale to nie tylko powieść o relacji kobiety i mężczyzny, to powieść okrutnym wpływie ideologii Hitlera na całe społeczeństwo, polskości i uwaga: książkach, które ratowano, aby zachować nasze dziedzictwo. To jeden z głównych wątków i jestem pewna, że spodoba się tym, którzy lubią motyw literatury w literaturze.
✨️Czy polecam?
Oczywiście! Ta powieść poza poruszającymi wątkami fikcyjnymi wprowadza wiele ciekawostek z czasów II wojny światowej, o których mówi się mało albo wcale (na przykład historia doktora Aspergera i jego badań). Jestem pewna, że ta książka Cię nie zawiedzie. Raczej złamie lub roztopi Twoje serce, a Tobie nie pozostanie nic innego, jak czekać na kontynuację.
✨️O czym jest?
__
1944 rok, Warszawa w ruinie. Staszek szuka Kasandry, swojej ukochanej. Ślad po dziewczynie urywa się w 1937 roku. Ostatnio widziano ją, jak wraz z niewidomym ojcem szła przez miasto w kierunku biblioteki. Losy bohaterów poznajemy na dwóch osiach czasowych, ale głównie śledzimy życie dziewczyny, pełne zwrotów, upadków, ale i małych radości. Czy Staszek odnajdzie Kasandrę, córkę jasnowidza?
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-04-22
zaczytania
MEDEA Z WYSPY WISIELCÓW I tom serii Trudne wybory, walka o przetrwanie i poszukiwanie miłości w skomplikowanej atmosferze Dolnego Śląska na początku...
Słodko-gorzka opowieść o miłości, zemście i zbrodni, z wielką historią w tle. W pewien styczniowy poranek w domu prawie stuletniej Nataszy Silsterwitz...