Dzisiaj proponuję książkę pt. "Kolonie i obozy czyli skrywana prawda" autorstwa Marii Polańskiej.
Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Agrafka
Są to wspomnienia wieloletniej opiekunki obozów i kolonii skierowane do przyszłych wychowawców oraz rodziców. Możemy poznać historię istnienia kolonii, jak zmieniały się warunki na koloniach i obozach w miarę upływu lat. Czy wiecie, że istnieją od 1882?
Znanym propagatorem wyjazdów dzieci i młodzieży na kolonie i obozy był J. Janusz Korczak, także pedagog i wychowawca kolonijny.
Jak zostać wychowawcą? Czy w dzisiejszych czasach zrobienie kursu kolonijnego to kwestia 3 dni? Jak wyglądał pierwszy wyjazd, pierwsze doświadczenia naszej opiekunki?
W jaki sposób trzeba podchodzić do młodzieży, jakie obowiązują zasady, na co zwrócić uwagę w swojej pracy. Nie wszyscy w tej roli się sprawdzają. Obozy i kolonie to nie urlop nad ciepłym morzem, a przede wszystkim praca.
Jedno jest pewne, że obozy i kolonie, to świetna szkoła życia i pierwszy krok do samodzielności, wysyłając tam dzieci rodzice mogą się przekonać jak, je wychowali.
Znajdziecie w książce historie niektórych kolonistów oraz poznacie prawdę i tajemnice kolonii i obozów. Zachęcam do przeczytania książki.
Data wydania: 2022-02-02
Kategoria: Pedagogika
Tytuł oryginału: Kolonie i obozy czyli skrywana prawda
Język oryginału: Polski
Czytajka93