Mimo że "Królowa musi umrzeć" zaliczana jest po części do fantastyki, po części do powieści przygodowej można odnaleźć w niej wątki historyczne. Dość wiele możemy dowiedzieć się o życiu Królowej Wiktorii Hanowerskiej i społeczeństwie dziewiętnastowiecznej Wielkiej Brytanii. Autorka przyłożyła dużą uwagę, żeby jak najdokładniej oddać realia tamtej epoki i muszę przyznać, że osiągnęła swój cel. Dawno nie czytałem książki, która z taką dokładnością, a jednocześnie w sposób tak lekki i przyjemny maluje w wyobraźni czytelnika dziewiętnastowieczny obraz Wielkiej Brytanii.
Lekturę czyta się w tak błyskawicznym tempie, że pozycje udało mi się skończyć w dwa dni. Język jakim posługuje się autorka do przedstawienia historii jest prosty i współczesny. Tutaj mógłbym się nieco kłócić, czy nie lepiej byłoby gdyby autorka zastosowała archaizację w rozmowach bohaterów, bo gdyby dostosowała się do tego manewru książka mimo swojego już wielkiego realizmu zyskałaby go jeszcze więcej. Z drugiej zaś strony wątpię, że książka stałaby się bestsellerem jakim jest teraz, bo niewielu czytelników zafascynowałby ten zabieg. Zdecydowanie bardziej wolą gdy język jest prosty i lekki, jak na bestseller przystało.
Cała recenzja:
Informacje dodatkowe o Kroniki Tempusu. Królowa musi umrzeć: