Wracamy do Daxarii i znanych nam z poprzedniego tomu bohaterów, w tym mojego ulubieńca - Fina Ashowana.
Jeśli jeszcze nie czytaliście, to koniecznie zacznijcie od pierwszego tomu, bez niego ani rusz.
Bardzo czekałam na ten tom, chciałam poznać dalsze losy naszych nietuzinkowych postaci ale oczywiście to jeszcze nie koniec, czekam znowu na następną część przygód czarownika domowego.
Fin zbliża się do Anniki, dostaje także tajną misję od króla.
Królowa jest na skraju życia i śmie*ci ale za wszelką cenę chce urodzić to dziecko.
Matka Fina robi co może a przy okazji okazuje się, że ona także znalazła nową miłość i to w ekspresowym tempie - w jej wieku nie ma na co czekać.
Tym razem także nie brakuje wielu zabawnych sytuacji, w jakie się wplątuje (albo je wywołuje) nasz królewski kucharz.
Jego perypetie przechodzą do legendy na bieżąco.
Jednakże jeśli chodzi o te wszystkie wyśmienite i magiczne potrawy, tym razem są na dalszym planie, już nie dominują fabuły a my przechodzimy w mroczniejsze klimaty.
Troivackianie są coraz bliżej, nawet bliżej niż się nam wydaje a perspektywa wojny staje się coraz wyraźniejsza.
Fin musi się zmierzyć z niebezpieczeństwami a także spotkać oko w oko ze swoim ojcem.
Jak wiecie z poprzedniego tomu, nie pałają do siebie sympatią odkąd Fin go wystrzelił w powietrze dwadzieścia lat wcześniej.
Jednakże ojciec Fina ma plan.
Jaki to będzie plan?
Do czego mu potrzebny młody Ashowan?
Mnóstwo intryg, śmiechu ale także strachu i smutku.
Szereg różnych emocji pojawia się przy czytaniu tej książki, były momenty kiedy się wzruszyłam bo osoba autorska zafundowała nam chwile grozy.
Na szczęście możemy liczyć na happy end - ale czy dla wszystkich?
Fin wydaje się być coraz potężniejszy, jestem ciekawa, co się za tym kryje.
Mało tego, zaczyna rozumieć Krakena (kot familiariusz, połączony ze swym czarownikiem).
Królestwo dowiaduje się o tożsamości Ashowana.
Jak zareagują?
Czy Fin jest kimś więcej niż czarownikiem domowym?
Czy jego mutacje jeszcze ewoluują?
Czy Annice uda się oddalić widmo mariażu politycznego i być z Finem?
Uwielbiam klimat opisywany w tej serii.
Pachnące potrawy, mnóstwo magii, ogromna ilość fantastycznego poczucia humoru ale także sporo intryg, zwrotów akcji a nawet nutka romansu.
Nie ma co opowiadać, bierzcie się za czytanie.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-09-10
Tytuł oryginału: The House Witch 2
Bookszonki
Ogrzewająca serce historia cozy fantasy w stylu ,,Legend i Latte" i ,,Asystentki złoczyńcy"! Domowemu czarownikowi Finlayowi wreszcie udało się przekonać...
Ogrzewająca serce historia cozy fantasy w stylu Legend i Latte i Asystentki złoczyńcy! Pewnego dnia na dwór Króla i Królowej Daxarii przybywa Fin - mężczyzna...