PopKulturowy Kociołek:
Główną bohaterką dzieła jest młoda Bianca, która niedługo porzuci swój stan panieński. Jej małżeństwo zostało w pełni zorganizowane przez rodzinę, nie miała więc ona okazji poznać swojego narzeczonego. Jej marzeniem jest dowiedzenie się czegoś więcej o mężczyźnie, z którym przyjdzie jej spędzić życie. Okazję do tego będzie miała dzięki niezwykłemu prezentowi otrzymanemu od matki chrzestnej. Jest nim tytułowa Męska skóra, pozwalająca przeobrazić się niewieście w przystojnego Lorenzo. Początkowo chciała ona wykorzystać swoje „przebranie” jedynie do zbliżenia się do narzeczonego. Z biegiem czasu zaczyna ona jednak odkrywać zupełnie inny świat, który staje się dla niej niezwykle intrygujący i mocno wciągający.
Mamy tutaj do czynienia z tytułem, który doskonale wpasowuje się w trend pozycji wydawanych przez Kultura Gniewu. Pod wierzchnią warstwą fantastyki i humoru, twórcy pokusili się bowiem na poruszenie wielu trudnych tematów. Akcja komiksu co prawda rozgrywa się w renesansie, ale przedstawione wątki są bardzo aktualne. Treść albumu jest bardzo złożona i jednocześnie dość drażliwa (nie każdego więc pozycja będzie musiała zachwycić).
Bohaterka stopniowo poznająca świat mężczyzn i przeżywająca transseksualne doświadczenie jest dla autora jedynie pretekstem do poruszenia jeszcze szerszych zagadnień. W albumie Hubert nie zawsze w bezpośredni i oczywisty sposób stara się zakwestionować między innymi różnicę między płciami (zarówno pod względem prawa, norm społecznych i zachowania). Ponadto porusza on tematykę wolności obyczajów, tolerancji, odmienności, feminizmu czy religijności. Wszystko to stara się on podać w bardzo przystępnej formie, która jednocześnie skłania czytelnika do większych i głębszych rozważań.
Wydawnictwo: Kultura gniewu
Data wydania: 2022-09-23