Okładka książki - Nasza wielka świąteczna ucieczka

Nasza wielka świąteczna ucieczka

"Nasza wielka świąteczna ucieczka" autorstwa Małgorzaty Lis to ciepła, pełna uroku powieść obyczajowa, która doskonale wpisuje się w klimat świątecznego czasu. Autorka stworzyła historię licealnych przyjaciółek, które w czasach szkolnych zawierają zakład dotyczący wspólnego wyjazdu. I tym sposobem dwadzieścia lat później poznajemy Monikę, Marcelinę, Klarę, Blankę i Łucję, które nieoczekiwanie postanawiają dotrzymać słowa i szykują się do wyjazdu w góry. Górska chata na końcu świata wydaje się być idealnych miejscem na ucieczkę przed zamieszaniem związanym ze świętami, tylko czy pięć kobiet z zupełnie innych światów odnajdzie się z miejscu w którym żadna z nich normalnie nie chciałaby spędzać czas?

Zabawna komedia z nutą delikatnego wątku kryminalnego z całą pewnością przeniesie Was w zaśnieżone góry i pozwoli zarówno odetchnąć od codzienności jak i mimo wszystko wprawi w świąteczny nastrój.

Autorka zgrabnie przeplata komediowe sytuacje z ciepłem i urokiem świątecznego okresu. Dialogi są błyskotliwe, pełne żartów i zabawnych potknięć bohaterów, co przypomina najlepsze brytyjskie komedie z domieszką polskiego kolorytu. Zagadkowy wątek kryminalny — choć nieoczywisty i raczej lekkiego kalibru — wciąga i sprawia, że książka staje się czymś więcej niż zwykłą komedią świąteczną.
Lekka jak pierwszy śnieg, ale z wyrazistymi bohaterami i wciągającą fabułą, doskonale sprawdzi się jako relaksująca odskocznia od świątecznego zgiełku. Małgorzata Lis stworzyła książkę, która nie tylko bawi, ale także przypomina, co w Bożym Narodzeniu jest najważniejsze: bliskość, miłość i wyrozumiałość dla ludzkich niedoskonałości.

Jest to książka, która rozgrzeje serce w mroźne wieczory, wywoła śmiech i jednocześnie wciągnie w intrygującą zagadkę. Ta powieść doskonale łączy ducha Bożego Narodzenia z lekkim kryminalnym zawirowaniem, przyprawiając całość sporą dawką humoru i absurdalnych sytuacji. Osobiście polecam tę pozycję do przeczytania a w przyszłości nie wykluczam powrotu do niej.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl

Informacje dodatkowe o Nasza wielka świąteczna ucieczka:

Wydawnictwo: Emocje
Data wydania: 2024-10-16
Dodał/a opinię: kakusia

Zobacz opinie o książce Nasza wielka świąteczna ucieczka

Kup książkę Nasza wielka świąteczna ucieczka

Kocham Cię mimo wszystko
Małgorzata Lis0
Okładka ksiązki - Kocham Cię mimo wszystko

Poruszająca powieść o tym, że Bóg spełnia nasze marzenia, choć często inaczej, niż planowaliśmy. Ania tęskni za prawdziwą miłością, Marcin za świętym...

Namaluj mi anioła
Małgorzata Lis 0
Okładka ksiązki - Namaluj mi anioła

Bóg działa rękami swoich pomocników. Czy wśród nich naprawdę można spotkać anioły? Angelika nie miała pojęcia, że z aniołem, którego wizerunek wisi na...