Okładka książki - Nigdy się nie bałam. Jak polskie lekarki pisały historię medycyny

Nigdy się nie bałam. Jak polskie lekarki pisały historię medycyny

Dzisiaj trudno jest sobie wyobrazić medycynę bez udziału wyspecjalizowanych lekarek, jednak jeszcze 200 lat temu kobieta mogła być jedynie "babą położniczą", a swoją praktykę stosowała wyłącznie dla kobiet i dzieci. Pozycja kobiet w polskiej medycynie zmieniała się powoli ale jednak zmieniała się ku lepszemu dzięki takim postaciom, jak te opisane w książce "Nigdy się nie bałam" Katarzyny Drogi. Autorka przedstawia sylwetki 17 polskich lekarek, które wpłynęły na historię medycyny. Pisze o ich pracy - tak ważnej, często ciężkiej i związanej z różnego rodzaju wyrzeczeniami. Pisze też o ich życiu, tym prywatnym, pokazując jak wiele może osiągnąć kobieta, jeśli tylko ma szansę, żeby się rozwijać.
Historia każdej z nich stanowi doskonały materiał na osobną książkę, czy nawet na film. Są to życiorysy, które warto poznać.

Podobał mi się podział książki na dwie części. W pierwszej części opisane są pionierki - lekarki z dawnych czasów, w drugiej zaś lekarki, które
tworzyły współczesną medycynę. Nie potrafię wybrać, która część zachwyciła mnie bardziej bowiem każdy rozdział czytałam z ogromnym zainteresowaniem. To było naprawdę fascynujące!
Rozdziały są krótkie i zawierają najważniejsze informacje. I choć temat wymaga reporterskiego podejścia, całość czyta się jak dobre opowiadanie.
W tej książce wszystko jest wyważone i przemyślane, doceniam to jak rzetelnie została ujęta problematyka, z jaką łatwością udało się połączyć historię i medycynę oddając przy tym hołd kobietom. "Nigdy się nie bałam" to książka, która do mnie trafiła w 100 procentach. Absolutnie polecam!

Informacje dodatkowe o Nigdy się nie bałam. Jak polskie lekarki pisały historię medycyny:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2021-10-27
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: pannamelancholia

Tagi: Biografie naukowców inżynierów i lekarzy bóg

Zobacz opinie o książce Nigdy się nie bałam. Jak polskie lekarki pisały historię medycyny

Kup książkę Nigdy się nie bałam. Jak polskie lekarki pisały historię medycyny

Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej
Katarzyna Droga0
Okładka ksiązki - Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej

,,Pisany ci blondyn i mnóstwo pomyłek. Wszystko będzie nie tak. Będziesz mieć zawód inny niż ze szkoły, ale da ci sławę. Żyć będziesz krótko, ale przygód...

Mniszkówna. Historia pisarki, która wzruszyła miliony serc
Katarzyna Droga0
Okładka ksiązki - Mniszkówna. Historia pisarki, która wzruszyła miliony serc

Czasy, kiedy kobiety nosiły kapelusze i rękawiczki, po Warszawie jeździły dorożki, a miłość ludzi z różnych sfer nie była sprawą łatwą. Dworki Podlasia...