Dzisiaj trudno jest sobie wyobrazić medycynę bez udziału wyspecjalizowanych lekarek, jednak jeszcze 200 lat temu kobieta mogła być jedynie "babą położniczą", a swoją praktykę stosowała wyłącznie dla kobiet i dzieci. Pozycja kobiet w polskiej medycynie zmieniała się powoli ale jednak zmieniała się ku lepszemu dzięki takim postaciom, jak te opisane w książce "Nigdy się nie bałam" Katarzyny Drogi. Autorka przedstawia sylwetki 17 polskich lekarek, które wpłynęły na historię medycyny. Pisze o ich pracy - tak ważnej, często ciężkiej i związanej z różnego rodzaju wyrzeczeniami. Pisze też o ich życiu, tym prywatnym, pokazując jak wiele może osiągnąć kobieta, jeśli tylko ma szansę, żeby się rozwijać.
Historia każdej z nich stanowi doskonały materiał na osobną książkę, czy nawet na film. Są to życiorysy, które warto poznać.
Podobał mi się podział książki na dwie części. W pierwszej części opisane są pionierki - lekarki z dawnych czasów, w drugiej zaś lekarki, które
tworzyły współczesną medycynę. Nie potrafię wybrać, która część zachwyciła mnie bardziej bowiem każdy rozdział czytałam z ogromnym zainteresowaniem. To było naprawdę fascynujące!
Rozdziały są krótkie i zawierają najważniejsze informacje. I choć temat wymaga reporterskiego podejścia, całość czyta się jak dobre opowiadanie.
W tej książce wszystko jest wyważone i przemyślane, doceniam to jak rzetelnie została ujęta problematyka, z jaką łatwością udało się połączyć historię i medycynę oddając przy tym hołd kobietom. "Nigdy się nie bałam" to książka, która do mnie trafiła w 100 procentach. Absolutnie polecam!
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2021-10-27
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
pannamelancholia
Łzy, które mogą być wyrazem smutku, wzruszenia i szczęścia. Lata 20-te XX w. Czy dwór w Drozdowie po raz kolejny przetrwa nawałnicę? Jak zmieni się życie...
Anna, psycholożka i terapeutka z Warszawy, szczęśliwa żona i matka dwóch córek, może nazwać się kobietą spełnioną. Pełna energii, charyzmatyczna, empatyczna...