Okładka książki - Ostatni eon

„Ostatni eon”

Autor: Daria Czyszkowska
Wydawnictwo: Alternatywne

(współpraca reklamowa, barter)

„– Historię piszą zwycięzcy, Melchiorze, to wiedzą nawet ludzie...."

Są historie, które nie krzyczą. Nie potrzebują dynamicznych zwrotów akcji ani spektakularnych bitew, by zawładnąć uwagą czytelnika. „Ostatni eon” właśnie do takich należy. To opowieść, która sączy się powoli, jak sen o końcu świata, niepokojący, pełen symboli i pytań, na które nie zawsze chce się znać odpowiedź.

Daria Czyszkowska stworzyła świat po upadku cywilizacji, surowy, pozornie prosty, a jednak przesiąknięty śladami dawnej potęgi. Nie ma tu samochodów, pieniędzy ani znanych nam systemów społecznych. To rzeczywistość, w której nasze czasy stały się mitologią, a „Nowy świat” nosi w sobie echa starego, niczym blizny po dawnej katastrofie. I właśnie ta niejednoznaczność, cofnięcie się w rozwoju, a jednocześnie istnienie dowodów dawnej technologii i boskości, buduje niezwykle intrygujący klimat.

Widzimy wizję rzeczywistości po zmierzchu cywilizacji. Świata zbudowanego na wierze, rytuale i posłuszeństwie. Świata, w którym każde odstępstwo ma swoją cenę, a proroctwa ważą więcej niż ludzkie życie. W samym jego centrum znajduje się Melchior, człowiek zwyczajny, niemal przezroczysty, który nigdy nie planował być kimś więcej niż trybikiem w dobrze naoliwionej machinie wspólnoty.

Do czasu.

Jedno spotkanie wystarcza, by znana mu rzeczywistość zaczęła się kruszyć. Tajemnicza kobieta, jakby wyjęta z innego wymiaru, z innej epoki, staje się katalizatorem zmian. Od tej chwili nic nie jest już oczywiste: ani wiara, ani prawda, ani to, kto w tej historii naprawdę jest ofiarą, a kto zdrajcą.

„Ostatni eon” to nie tylko fantasy czy wizja świata po apokalipsie. To przede wszystkim opowieść o wyborach. O wolnej woli wystawionej na próbę przez przeznaczenie. O miłości, która rodzi się tam, gdzie nie powinna, i o buncie, który nie zawsze ma formę krzyku, czasem wystarczy jedno pytanie zadane w złym momencie.

Powieść najmocniej działa klimatem, ciężkim, niepokojącym i wciągającym od pierwszych stron. Autorka umiejętnie buduje napięcie, prowadząc czytelnika przez refleksyjną narrację pełną sugestywnych obrazów i pytań o sens istnienia oraz konsekwencje wyborów. To lektura wymagająca skupienia, ale odwdzięczająca się głębią.

Ogromną siłą tej książki jest język. Styl Darii Czyszkowskiej jest miękki, poetycki, momentami niemal hipnotyzujący. Autorka operuje obrazem i nastrojem z dużą wyczuciem, nie przytłacza, ale też nie upraszcza. Dzięki temu świat przedstawiony żyje, oddycha, pulsuje emocjami. Mistycyzm przenika codzienność, sny mieszają się z jawą, a magia nie jest efektem fajerwerków, lecz ciszy i niedopowiedzeń.

Bohaterowie są wyraziści i wielowymiarowi, a ich wewnętrzne konflikty nadają historii emocjonalną intensywność, która zostaje z czytelnikiem na długo.

Melchior nie jest bohaterem z legend. Błądzi, wątpi, boi się. I właśnie dlatego tak łatwo mu uwierzyć. Jego droga, od podporządkowania do świadomości, została poprowadzona subtelnie, bez patosu, za to z ogromnym ładunkiem emocjonalnym. Z kolei kobieca postać, wokół której narasta aura tajemnicy, wydaje się bardziej symbolem niż człowiekiem, uosobieniem przeszłości, pamięci i prawdy, której nie da się już uciszyć.

To książka, która zostawia po sobie ślad. Nie daje prostych odpowiedzi, nie zamyka wszystkiego w bezpiecznych ramach. Zamiast tego zaprasza do refleksji nad wiarą, historią pisaną przez zwycięzców i nad tym, czy koniec zawsze musi oznaczać ostateczność.

„Ostatni eon” to debiut dojrzały, przemyślany i pełen duszy. Historia o zmierzchu świata, która paradoksalnie przypomina, że nawet w ruinach może narodzić się coś nowego.

Polecam szczególnie tym, którzy w literaturze szukają nie tylko fabuły, ale też emocji, symboli i ciszy między słowami.

Informacje dodatkowe o Ostatni eon:

Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2025-10-28
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Zobacz opinie o książce Ostatni eon

Kup książkę Ostatni eon