"Pokój w czwartym wymiarze" to młodzieżówka, która pokazuje istotę straty najbliższych osób z perspektywy tych, którzy odeszli. To wzruszająca historia, która porusza temat żałoby i radzenia sobie z nią, a przy tym niesie ze sobą wiele wartościowych kwestii skupionych wokół motywu śmierci.
Caroline i Kenny nigdy wcześniej się nie poznali. Zmieniła to...ich śmierć. Oboje trafiają do niezwykłego pokoju, który zdaje się rozumieć wszystkie ich potrzeby. Na dużym telewizorze oglądają swoje rodziny, które przeżywają ból po ich odejściu. Caroline i Kenny nie mogą bezpośrednio kontaktować się z bliskimi, ale mogą dawać im sygnały świadczące o swojej duchowej obecności.
Bez wątpienia jest to poruszająca książka. Pokazuje kwestię żałoby z perspektywy osób, które odeszły i tych, które kogoś straciły. Myślę, że dla nastolatków borykających się z podobnymi przejściami, ta historia może stanowić rodzaj wsparcia w trudnych chwilach. Mimo trudnego tematu, a temat śmierci nigdy nie należy do łatwych, to ta książka ma w sobie wiele pozytywów. Trochę jestem zdziwiona, że tak mało było jej na bookmediach, bo to naprawdę wartościowa lektura dla młodych ludzi.
To książka, w której losy głównych bohaterów w pewnym momencie łączą się ze sobą, dając tym samym czytelnikowi odpowiedź na nurtujące pytania. Z jednej strony przyziemna, a z drugiej całkowicie oderwana od rzeczywistości historia, która porusza i pobudza do refleksji. Zdecydowanie jest to książka skierowana do młodego czytelnika. Sugerowany wiek to 12+ i myślę, że dla takiej grupy wiekowej jest ona idealna. Nie ma tu brutalności czy nieodpowiednich treści, jest za to z wielką wrażliwością, empatią i mimo wielu abstrakcji, które mają miejsce w fabule, racjonalnością przedstawiony motyw śmierci, z którą czy to nam się podoba, czy nie, należy się oswajać.
Polecam w szczególności młodym czytelnikom, ale tych starszych również zachęcam do sięgnięcia
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-11-20