Co jest ważniejsze w ewolucji życia - gen czy osobnik? Czy osobnik jest dla genu tylko "maszyną przetrwania", czy też gen jest częścią wyposażenia osobnika?
Autor jednoznacznie wskazuje na gen. Genu "nie interesuje", co po rozmnożeniu stanie się z osobnikiem. Gen jest "zainteresowany" tylko przetrwaniem samego siebie w kolejnych pokoleniach osobników. Tylko w tym celu geny sterują rozwojem od zarodka do dojrzałego osobnika tak, aby mógł poprzez rozmnożenie się przekazać geny potomkowi. Gen jest nieśmiertelny (oprócz korzystnych mutacji, które przetrwają dzięki korzystnym zmianom w ciele osobnika), osobnik śmiertelny. Gen jest replikatorem, osobnik tylko nośnikiem. Gdyby było odwrotnie, to osobnik większość swojej energii przeznaczałby na przedłużenie życia, zamiast na rozrodczość.
Dobór darwinowski nie oddziałuje bezpośrednio na geny. On działa poprzez skutki działania genów - geny i przypadkowe mutacje wpływają na budowę ciała osobnika, lepsze przystosowanie do przeżycia tak, aby mógł on przeżyć i przekazać dalej geny. Skutki działania genów nazywane jest fenotypem...
Tę książkę trzeba przeczytać, aby zrozumieć nowoczesne spojrzenie biologię na ewolucję darwinowską - od przypadkowego połączenia się cząstek w brei pierwotnej materii, poprzez powstanie replikatorów (życia) aż do współczesnej mnogości żywych gatunków i doskonałości ciała osobników, specjalistycznie przystosowanych do przeżycia w swoim środowisku i rozmnożenia się.
Tę książkę polecam każdemu, kto chce rozszerzyć swoje pojmowanie świata.
Informacje dodatkowe o Samolubny gen (poprawione wydanie):
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka