Miłość ma ogromne znaczenie w życiu, dla niej czasem wywoływano wojny, pisano książki czy piosenki,. nic więc dziwnego, że widać ją też w sztuce.
Muszę przyznać że uwielbiam sztukę, potrafi ona wywołać we mnie wiele emocji, kiedy się więc zastanowię co jest wyjątkowego w obrazach, w których wręcz czuć miłość. Model który patrzy na nas z obrazu, być może z pewnym błyskiem w oku, tak naprawdę patrzył tak na malarza, a najlepsi twórcy potrafili to uwiecznić.
W książce tej znajdziemy same znakomitości, oczywiście obok ich wyjątkowych obrazów i historii z nimi związanych. Widzimy współmałżonków, kochanków a czasem dzieci. A kiedy już poznamy dany obraz to odkrywamy co się za nim kryje. Fakty z życia niesamowitych twórców, namiętności i obsesje. Książkę tę czytałam zarówno z zachwytem, jak i ze smutkiem, bo wiele z tych historii kończy się tragicznie, ale właśnie ta intensywność czyni lekturę tak poruszającą.
Książka ta jest zbiorem ciekawych anegdot o artystach i ich uczuciach, a jak wiadomo silne uczucia sprzyjają wenie. Gdy następnym razem w muzeum odkryję których z pokazanych tu obrazów z pewnością spojrzę na niego z zupełnie innej strony.
Myślę, ze książka ta będzie też idealnym gwiazdkowym prezentem dla osób kochających sztukę.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-11-12
Kategoria: Architektura, kultura, sztuka
Diana Wiszniewska
Przenieś się w czasie do włoskich miast z najwybitniejszymi artystami Italii jako przewodnikami. Spotkaj Caravaggia przemierzającego podejrzane zaułki...