Okładka książki - Tam i z powrotem + trzy metry

Tam i z powrotem + trzy metry

Zdarzyło Ci się kiedyś poczuć, że coś jest nie tak… choć wszystko na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie normalnie? Że pod powierzchnią codzienności kryje się coś, czego lepiej nie odkrywać?

"Tam i z powrotem + trzy metry" to historia, która bardzo szybko pokazuje, że największe zagrożenie nie zawsze czai się na zewnątrz. Czasem rodzi się w środku... w decyzjach, emocjach i pragnieniach, których nie da się już zatrzymać.

Akcja przenosi nas do Rzeszowa, do 2008 roku. Wszystko zaczyna się od pozornie zwykłego odkrycia zwłok w piwnicy nowego bloku. Dla komisarza Dawida Wilka to początkowo kolejna sprawa, jedna z wielu, które widział w swojej karierze. Prokurator Bartosz Chojecki chce zamknąć ją jak najszybciej, bez zbędnego zagłębiania się w szczegóły. I w tym wszystkim pojawia się ktoś, kto wcale nie powinien być częścią tego śledztwa. Tyle że tu nic nie jest zwyczajne. Już od pierwszych stron czuć, że pod powierzchnią tej sprawy kryje się coś znacznie bardziej niepokojącego. Coś, co nie powinno ujrzeć światła dziennego.

Główny bohater, to Sebastian Orwicz. Człowiek bez odznaki, bez doświadczenia śledczego, a jednak z intuicją, która nie daje mu spokoju. W nim jest coś takiego… co mnie totalnie kupiło... działa impulsywnie, kieruje się emocjami, a czasem wręcz obsesją. Sebastian zawodowo kieruje budową nowego skrzydła miejskiego szpitala, gdzie poznaje Annę Jagier — pielęgniarkę neonatologiczną, piękną kobietę, która z jednej strony wnosi do jego życia coś świeżego i intensywnego, a z drugiej… wciąga go w sam środek tej mrocznej historii.

Autor bardzo odważnie wchodzi w mroczne rejony ludzkiej psychiki. Mamy tu świat, w którym erotyzm miesza się z bólem, a pragnienia potrafią przerodzić się w coś destrukcyjnego. I nie jest to podane w sposób tani czy sensacyjny, to raczej coś, co powoli wchodzi pod skórę pozostawiając niepokój.

Czy każdy ma swoją granicę?
A co się dzieje, gdy ktoś ją przekroczy… i już nie potrafi wrócić?

Podczas czytania tej historii towarzyszyło mi napięcie, które praktycznie nie odpuszczało. Czułam ciągłe poczucie, że zaraz wydarzy się coś złego. I kiedy już myśliałam, że wszystko jest poukładane… autor robi zwrot, który wywraca moje przypuszczenia.

Czułam niepokój, ciekawość, momentami wręcz dyskomfort, ale też ogromne zaangażowanie w toczącej się akcji. Bo ja naprawdę chciałam wiedzieć, dokąd to wszystko zmierza. I czy Sebastian jeszcze ma szansę się zatrzymać.

Najbardziej podobało mi się to, jak bardzo ta historia wciąga psychologicznie. To nie jest tylko zagadka kryminalna, to wejście w głowę bohatera, który z każdą stroną coraz bardziej się zatraca. I to właśnie ta jego przemiana zrobiła na mnie największe wrażenie.

Sebastian Orszulik stworzył historię, która nie tylko trzyma w napięciu, ale też zmusza do myślenia o ludzkich pragnieniach, obsesjach i granicach, które czasem istnieją tylko w teorii, w naszych wyobrażeniach. Czyli wszystko to, co lubię.

Informacje dodatkowe o Tam i z powrotem + trzy metry:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-03-23
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Zobacz opinie o książce Tam i z powrotem + trzy metry

Kup książkę Tam i z powrotem + trzy metry