Literacka podróż do Andaluzji
Po śmierci matki, Dalia dowiaduje się od ojca szokującej prawdy o jej pochodzeniu. Przybita z powodu spotkania z biologiczną rodzicielką, kobieta postanawia wyjechać, aby przemyśleć pewne sprawy. Tak trafia do Malagi, miasta w słonecznej Hiszpanii.
Sam to żołnierz hiszpańskiej Legii Cudzoziemskiej, który wracając z misji, zatrzymuje się w tym samym miejscu, gdzie Dalia. Mężczyzna podrywa turystki i tak wpada na kobietę.
Każdy z nich niesie ze sobą traumatyczne przeżycia. A to nie wszystko, co los rzuca im pod nogi. Jest coś, co połączy ich ścieżki z piętnastoletnią Evitą.
Pozytywnie zaskoczyła mnie ta książka. Niebywałe jest to, jak autorka skrupulatnie opisała temat sprzed wielu lat, który łączy się z historią bohaterów. Lubię takie powieści, gdzie fikcja literacka jest luźno oparta na faktach. Dodatkowe brawa za stworzenie odpowiedniego klimatu.
Bolesna, zaskakująca, emocjonalna i pełna ciekawych sytuacji opowieść o ludzkich błędach, oszustwach władz i kościoła, cierpieniu hiszpańskich młodych kobiet, a także miłości oraz szukaniu szczęścia.
Praktyka handlu dziećmi rzekomo trwała przez całą dyktaturę, kiedy zachęta finansowa zaczęła mieć pierwszeństwo. Wśród adresatów znalazły się kobiety z klasy robotniczej, kobiety samotne, młode kobiety i kobiety aktywne społecznie i politycznie.
Data wydania: 2022-04-04
Karolina Wawrowska
"Szaleństwo ciał" Hard jest modelem Valentino i mężczyzną, który przyciąga kobiecy wzrok. Jest również nieślubnym synem prezesa wielkiej korporacji. Idąc...
Linda wcale nie chciała iść na spotkanie klasowe zorganizowane po dziesięciu latach od zakończenia gimnazjum. Jednak jej przyjaciółka Maria nie dała za...