Okładka książki - W co wierzyć, jak żyć? W 10. rocznicę śmierci ks. Prałata Adama Kaźmierczyka (1920-2004)

W recenzji nie będę powtarzał się za moimi poprzednikami. Dodam tylko, że książka liczy ponad 250 stron, formatu B5, bez obrazków, a mimo to czyta się ją bardzo szybko i przyjemnie. W artykułach podawane są liczne przykłady z życia oraz wypowiedzi sławnych ludzi, często kojarzonych z naukami ścisłymi, literaturą - ale nie z głęboką wiarą. Czasami trudno uwierzyć, że Ci ludzie są autorami tylu pięknych myśli. "Wierzysz, że Jezus zrodził się w Betlejemskim żłobie, ale biada Ci, jeśli nie zrodzi się w Tobie" - pisał kiedyś Adam Mickiewicz. A Karol Darwin, ewolucjonista, powiedział kiedyś: „Im więcej zastanawiam się nad celowością w przyrodzie, tym więcej okazuje się, jak ograniczoną jest nasza wiedza... Jeśli zastanawiamy się nad celowością i mądrością w przyrodzie, to nasza myśl wzdryga się przed tym, żeby ją uważać za wynik przypadku. Toteż, nawet w chwilach największej słabości, nie byłem nigdy ateistą, w znaczeniu jakobym zaprzeczał istnieniu Boga”. Wiele tego typu "zapomnianych" myśli sławnych ludzi można znaleźć w książce "W co wierzyć, jak żyć?", także wiele cennych uwag i spostrzeżeń dotyczących wiary i życia chrześcijańskiego. Dlatego książkę warto przeczytać.

Informacje dodatkowe o W co wierzyć, jak żyć? W 10. rocznicę śmierci ks. Prałata Adama Kaźmierczyka (1920-2004):

Data wydania: 2013-01-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 978-83-88930-61-4
Dodał/a opinię: Wacek Wa

Zobacz opinie o książce W co wierzyć, jak żyć? W 10. rocznicę śmierci ks. Prałata Adama Kaźmierczyka (1920-2004)

Kup książkę W co wierzyć, jak żyć? W 10. rocznicę śmierci ks. Prałata Adama Kaźmierczyka (1920-2004)