Okładka książki - Wakacje. Możliwe, że odchodzimy

Wakacje. Możliwe, że odchodzimy

Polecam ją ludziom, którzy lubią pesymistyczne książki, takie bardzo życiowe. Balaban nie pisze lekko, przedstawia nam codzienne sytuacje, które pewnie wielu z nas zna z autopsji. Świat wykreowany przez Balabana jest smutny, to świat za kratami w oknach wielkich blokowisk, świat rozwodów, radzenia sobie ze wspomnieniami, z nudną i nużącą pracą. To nie są historie na leniwe popołudnia, bardziej takie, które zniechęcają do życia. Bohaterowie są imienni, jest ich wielu i niektórzy pewnie mogliby się z nimi utożsamić. Trudno jest mi to jednoznacznie stwierdzić, ponieważ jestem jeszcze za młoda na ślub, a co dopiero na rozwód, nie mam dzieci, kredytów, pracy i mało jest w tej książce sytuacji, które mogłabym zrozumieć w 100%. Nie jest to literatura, którą czytam na co dzień, gdyby nie obowiązek pewnie nigdy bym po nią nie sięgnęła. Książka składa się z wielu, niekoniecznie połączonych ze sobą historii wielu osób, w których można się pogubić, a już na pewno łatwo je zapomnieć zanim skończy się następną z nich. Reklamowana jako najlepsza książka dziesięciolecia - dla mnie na pewno nie.

Informacje dodatkowe o Wakacje. Możliwe, że odchodzimy:

Wydawnictwo: Afera