Spotkaliście się kiedyś z określeniem Play Therapy?Ja do momentu przeczytania książki Paris Goodyear- Brown pod tytułem "Wielkie problemy małych ludzi" nie miałam o tym stwierdzeniu żadnego pojęcia. Jest to podejście do terapii, które wykorzystuje bawienie się jako formę wyrażenia tego co jest dla dzieci problematyczne. Autorka to światowej sławy ekspertka w zakresie wykorzystywania zabawy w terapii dziecięcej traumy. Pokazuje nam tutaj 131 praktycznych zabaw terapeutycznych, które pomogą budować własną stabilność emocjonalną. Wiem z doświadczenia jak ważne w trudnych sytuacjach jest proszenie o pomoc i szukanie tej pomocy. Takie poradniki również nas rodziców mogą nakierować na właściwe tory zanim uda nam się dotrzeć do odpowiedniego specjalisty. Pomocne jest to, że do każdego ćwiczenia mamy dołączone opisy, instrukcje oraz szczegółowe grafiki. Fajnie, że w dzisiejszych czasach powstają takie książki, z których i my rodzice możemy czerpać ogrom wiedzy.
Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2024-09-27
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: Big Behaviors in Small Containers: 131 Trauma-Informed Play Therapy Interventions for Disorders of Dysregulation
zainspirowanawku