"Pies spojrzał na dziewczynkę i podkulił ogon. Ona też odczuwała ten nieokreślony rodzaj strachu jak tamte stworzenia, które zbudziły się w obliczu nadciągającego kataklizmu, jaki miał unicestwić całą wieś."
Bardzo ciekawa propozycja czytelnicza, wciągająca mieszanka thrillera i kryminału, zapewniająca wiele godzin świetnie spędzonego wolnego czasu z książką w ręku. Z wielkim zainteresowaniem i uwagą zagłębiamy się w jej treść, a towarzyszy nam specyficzna, mroczna, nieco duszna atmosfera, podsycana zastanawiającymi zbiegami okoliczności, podobieństwem wydarzeń, głęboko skrywanymi urazami i silną potrzebą zemsty. A do tego znaczący udział zwierząt w opisywanej historii, mocno zaniedbana i niemal opuszczona przez mieszkańców tajemniczo złowroga wieś, makabryczne morderstwo popełnione w ogrodzie zoologicznym. Początkowo, tylko z pozoru akcja wydaje się mało dynamiczna, przez większą część książki autorka zaprasza nas do dobrej detektywistycznej gry, umiejętnie podgrzewa nastrój niepewności, włączając w fabułę kolejne wątki i poszlaki, zagęszczając coraz mocniej niebezpieczny klimat, z czasem wydarzenia nabierają mocnego przyspieszenia, aby pod koniec książki nie pozwolić czytelnikowi na złapanie chwili wytchnienia. Zakończenie zaskakuje swoimi domknięciami i precyzją, mamy przekonanie, że tak właśnie mogłoby być i że jest to jak najbardziej prawdopodobne i odpowiednie spięcie klamrą wszystkich wątków.
Już pierwsze strony powieści sugerują, że będzie to niezwykła psychologiczna rozrywka, z łatwością wpadamy w zastawione na nas przez autorkę sidła. W bardzo ciekawy sposób podsycane jest nasze zainteresowanie przebiegiem zdarzeń i sytuacji doprowadzających do rozwiązania zagadki zbrodni. Często podczas śledzenia akcji wtóruje nam groza i przerażenie, najlepsze thrillerowskie akcenty silnie działające na czytelniczą wyobraźnię. Główna bohaterka, Sanela Beara, energiczna młoda policjantka, obdarzona wielką intuicją, sprawia wrażenie bardzo wyrazistej postaci, jednak wiąże się z nią jeszcze wiele zagadkowych zachowań i pewna tajemniczość, która przypuszczalnie odkrywana będzie w kolejnych tomach cyklu. Duet psychologów, Jeremy Saaler i Gabriel Brock, przekonują nas swoim zaangażowaniem w sprawę określenia poczytalności mordercy i podejmowanymi działaniami. Interesującą postacią wydaje się również Lutz Gehring, naczelnik berlińskiego wydziału kryminalnego, z uwagą obserwujemy jego wewnętrzną walkę. Wszyscy bohaterowie prezentują pełen wachlarz wad i zalet, czujemy głębokie przemyślenie i konsekwencję w ich kreacjach, co powoduje, że nie są odrealnieni i z dużym zaangażowaniem śledzimy ich poczynania. Fabuła, klimat, bohaterowie i psychologia morderstwa to zdecydowanie mocne strony książki, gorąco zachęcam do wkroczenia w jej mroczny i tajemniczy świat. Czy uda się Saneli Bear rozwikłać bardzo skomplikowaną zagadkę morderstwa i przyczyn wyludnienia wioski? Co z tym wszystkim wspólnego mają wiejskie psy? Jak bardzo przerażające niebezpieczeństwo zagraża kobiecie?
bookendorfina.blogspot.com
Informacje dodatkowe o Wioska morderców: