Okładka książki - Zaklęta w łabędzia

Zaklęta w łabędzia

„Zaklęta w łabędzia” to opowieść pełna magii, tajemnicy i emocji, osadzona w latach dwudziestych XX wieku. Splata magię baletu, tajemnice epoki międzywojennej oraz melancholię zimowych baśni, tworząc historię, która urzeka od pierwszych stron.

Akcja powieści toczy się w dekadenckim otoczeniu roztańczonych lat dwudziestych, które odznaczają się nie tylko żywiołowością jazzu i przepychem bali, ale także próbami zapomnienia o traumach I wojny światowej. Malarz Forster Sylvan oraz dziennikarz Marvin przypadkiem otrzymują zaproszenie na tajemniczy zimowy bal w posiadłości Wichrowe Klify. Pełne przepychu przyjęcie, występ hipnotyzującej tancerki oraz aura magii wprawiają ich w oszołomienie. Jednak to Forster, uwiedziony osobą organizatorki balu, postanawia odkryć sekrety, które skrywa rezydencja. Detta, owa organizatorka, to postać fascynująca i tragiczna. Jest kobietą naznaczoną klątwą. Kiedy pada śnieg, może odzyskać ludzką postać, ale z nadejściem wiosny zamienia się w łabędzia. Jej przeszłość łączy się z mrocznymi wydarzeniami, z katastrofą Titanica, w której jako dziecko cudem ocalała oraz z działalnością właściciela Teatru Zaklęć, który posługiwał się czarną magią, wykorzystując artystów do realizacji swoich ambicji. Autorka umiejętnie splata oryginalne wątki z elementami baśni, tworząc historię, która jest zarówno piękna, jak i niepokojąca.

Atmosfera jest w powieści czymś, co zdecydowanie zasługuje na uznanie. Pełne plastyczności i detali opisy zimowego krajobrazu budują aurę tajemnicy i magii. Śnieg, który zapowiada bale w rezydencji, staje się metaforą przemijania, kruchości życia i ulotności chwil szczęścia. Wichrowe Klify to miejsce, które zdaje się żyć własnym życiem. Jest pełne przepychu podczas bali, a zarazem opustoszałe i zimne przez resztę roku. Historia miłości Forstera i Detty to wątek pełen emocji. Od fascynacji, przez obsesję, aż po poświęcenie. Miłość staje się tutaj siłą o dwojakiej naturze, potrafi ocalić, ale również zniszczyć. Relacje między innymi postaciami stanowią subtelne uzupełnienie głównego wątku, jest ich jednak, jak na mój gust, trochę zbyt mało. Albo inaczej, mogłyby być trochę bardziej rozbudowane. Na szczególne wyróżnienie zasługuje język opowieści. Kuzniar posługuje się poetyckim stylem, który oddaje melancholię i piękno świata przedstawionego. Opisy są pełne emocji i szczegółowe, co pozwala na całkowite zanurzenie się w wykreowanej rzeczywistości. Akcja płynie powoli, co z jednej strony stanowi wyzwanie (dla mnie również, czytałam tę książkę dużo dłużej, niż założyłam, że będę czytać), ale z drugiej podkreśla refleksyjny i magiczny charakter powieści. Dlatego tempa akcji zbytnio się czepiać nie zamierzam, bo to literatura, którą trzeba smakować, delektować się nią powoli i z namysłem.

„Zaklęta w łabędzia” to fascynująca opowieść, która łączy elementy baśni, romansu i realizmu magicznego, która wzrusza, pobudza wyobraźnię i wciąga w świat pełen magii, piękna i nostalgii. Doskonale sprawdzi się jako towarzyszka długich, zimowych wieczorów. Gorąco polecam 💛

Informacje dodatkowe o Zaklęta w łabędzia :

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2024-11-13
Tytuł oryginału: Upon A Frosted Star
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Matuszewska Izabela
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Zaklęta w łabędzia

Zobacz opinie o książce Zaklęta w łabędzia

Kup książkę Zaklęta w łabędzia