Okładka książki - Złe nasiono

Złe nasiono

„Złe nasiono” Williama Marcha to książka, która nie tyle straszy, ile niepokoi – cicho, podskórnie, w sposób, który pozostaje w człowieku długo po przeczytaniu ostatniej strony. Nie jest to horror w tradycyjnym sensie, nie ma tu potworów ani duchów, ale jest coś znacznie bardziej przerażającego: chłód w oczach dziecka, które nie zna poczucia winy.

To opowieść o pozornie zwyczajnej dziewczynce, Rhodzie, uosobieniu dziecięcej doskonałości — grzecznej, ułożonej, elokwentnej. A jednak w jej uśmiechu i w jej logice kryje się coś nieludzkiego. March prowadzi tę historię z subtelnością godną psychologa, nie rzuca oskarżeń, nie stawia łatwych diagnoz. Zamiast tego pozwala, by z każdą stroną w sercu czytelnika narastał niepokój, aż w końcu zaczyna się zastanawiać: czy zło można odziedziczyć? Czy istnieją ludzie, którzy są po prostu źli — bez powodu, bez traumy, bez winy świata?

Właśnie to pytanie sprawia, że książka nie starzeje się mimo upływu lat. W czasach, gdy tak chętnie szukamy przyczyn każdego zachowania, March przypomina, że pewne rzeczy wymykają się rozumowi. Jego narracja, pozornie spokojna, niemal domowa, niesie w sobie napięcie jak cienka, napięta struna. Bohaterowie są zwyczajni, rozmowy codzienne, a jednak w tle czai się coś, czego nie da się nazwać — przeczucie tragedii.

Czytając „Złe nasiono”, miałam wrażenie, że autor zadaje mi bardzo osobiste pytanie: co bym zrobiła, gdybym odkryła zło w kimś, kogo kocham? Czy potrafiłabym je nazwać, przyznać się do niego, czy raczej wolałabym udawać, że go nie widzę? Ta książka nie pozwala na komfort dystansu. Nie daje odpowiedzi, tylko lustro — i zmusza, by się w nie spojrzeć.

To jedna z tych powieści, po których człowiek czuje się trochę brudny, ale też dziwnie oświecony. March napisał coś więcej niż thriller psychologiczny — stworzył studium ludzkiej niezdolności do zmierzenia się z prawdą o naturze zła. I może właśnie dlatego jego książka boli tak bardzo: bo pokazuje, że najstraszniejsze potwory rodzą się nie w ciemnych piwnicach, lecz w sercach ludzi, którym nie potrafimy odmówić miłości.

Informacje dodatkowe o Złe nasiono:

Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data wydania: 2025-02-18
Kategoria: Horror
ISBN: 9788382033847
Tytuł oryginału: The Bad Seed
Dodał/a opinię: Ewelina Białogołąbek

Tagi: Horrory i literatura grozy

Zobacz opinie o książce Złe nasiono

Kup książkę Złe nasiono