Recenzja książki: Odliczanie do bogactwa. 21 dni nawyków przyciągających bogactwo

Recenzuje: Danuta Awolusi

Odliczanie do bogactwa. 21 dni nawyków przyciągających bogactwo autorstwa Rhondy Byrne to książka zaprojektowana jako dwudziestojednodniowy proces pracy z myśleniem o pieniądzach. Nie jest to poradnik finansowy, ale coś na rodzaj publikacji motywacyjnej z elementami afirmacji. Autorka zaznacza, że źródła sytuacji materialnej nie upatruje w tym, co na zewnątrz, ale w sile przekonań, które towarzyszą nam od lat.

recenzja Odliczanie do bogactwa. 21 dni nawyków przyciągających bogactwo

Zaczynamy od mocnej tezy: problemy finansowe mają jedną przyczynę, a jest nią sposób myślenia. Pieniądze, ich brak lub nadmiar, pustki na koncie czy poczucie niedostatku mają wynikać z utrwalonych schematów mentalnych. Autorka odwołuje się do przekonań wyniesionych z domu i języka, jakim na co dzień opisujemy pieniądze.

Struktura książki jest bardzo istotna. Każdy dzień to osobny rozdział i jedna konkretna praktyka. Czytelnik pracuje dzień po dniu, bez przeskakiwania etapów. Wśród tematów pojawiają się między innymi lista życzeń, afirmacje bogactwa, wdzięczność, efekt bumerangu, tablica finansowych inspiracji czy wyobrażanie sobie przyszłej sytuacji materialnej. Każdy rozdział kończy się krótkim podsumowaniem i zadaniem do wykonania.

Całość napędza przekonanie, że myśl poprzedza wszystko. Działanie. Słowo. Decyzję. Autorka wielokrotnie podkreśla, że to, na czym skupiamy uwagę, staje się elementem naszego życia. Pieniądze nie są tu przedstawiane jako coś złego lub dobrego. Negatywny ma być jedynie stosunek do nich: lęk, wstyd, poczucie winy. Rhonda Byrne proponuje w zamian wdzięczność, życzliwość, uważność i pozytywny dialog wewnętrzny.

Lektura wymaga zaangażowania, bo każdy dzień wiąże się z konkretnym działaniem. Tworzeniem list, wizualizacji. Powtarzaniem afirmacji. Zatrzymaniem się nad własnymi przekonaniami. To wszystko jest złożonym procesem.

Odliczanie do bogactwa wpisuje się w nurt literatury rozwojowej, skoncentrowanej na pracy z tak zwaną mentalnością dostatku. Publikacja skierowana jest do osób, które chcą przyjrzeć się swojej relacji z pieniędzmi na poziomie myśli, emocji i codziennych nawyków. Dla jednych będzie to początkiem zmiany sposobu myślenia, dla innych – uporządkowanym rytuałem, do którego można wracać.

To książka o relacji z pieniędzmi, a nie o pieniądzach samych w sobie. O uważności, powtarzalności i świadomym wyborze myśli. I dokładnie w tej przestrzeni autorka osadza swoją propozycję dwudziestojednodniowego odliczania. Warto spróbować.

Tagi: Umysł ciało duch - medytacja i wizualizacja

Kup książkę Odliczanie do bogactwa. 21 dni nawyków przyciągających bogactwo

Zobacz opinie o książce Odliczanie do bogactwa. 21 dni nawyków przyciągających bogactwo
Bohater
Rhonda Byrne0
Okładka ksiązki - Bohater

To jest historia o tym, dlaczego znalazłeś się na Ziemi. Wyobraź sobie, że istnieje mapa, która pokazuje Ci, jak przejść z Twojego obecnego miejsca...

Sekret: Magia
Rhonda Byrne0
Okładka ksiązki - Sekret: Magia

Wdzięczność może magicznie sprawić, że Twoje stosunki z innymi staną się radosne i znaczące bez względu na to, w jakim obecnie są stanie. Wdzięczność...