Okładka książki - Akademia Ciemnogrodzka

Akademia Ciemnogrodzka

Piąta zasada Regulaminu: PRZEŻYJ.

Liwia poprzysięgła zemstę za śmierć ojca. Jedyny ślad mordercy prowadzi ją do Akademii Ciemnogrodzkiej – owianej złą sławą szkoły, w której nic nie jest tym, na co wygląda i gdzie niebezpieczeństwo czai się za każdym rogiem.

Aby odkryć prawdę, Liwia musi wejść do świata intryg, rywalizacji i sekretów. W miejscu, gdzie przyjaciele mogą okazać się wrogami, walka o ujawnienie tajemnic może kosztować Liwię nie tylko życie… ale i obie dusze.

Informacje dodatkowe o Akademia Ciemnogrodzka:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-11-03

Tagi: darkacademia akademia AkademiaMrocznychZaklęć poszukiwania zabójcy magia Smoki osoby zmiennokształtne akcja i przygoda fantastykapolska literatura fantasy fantastyka

Kup książkę Akademia Ciemnogrodzka

Akademia Ciemnogrodzka - opinie o książce

Avatar użytkownika - ahywka
ahywka
Przeczytane:2025-11-01, Ocena: 6, Przeczytałem,
Dark Academia w słowiańskim klimacie? Mówisz i masz! Basia wychodzi czytelnikowi naprzeciw z epicką opowieścią o szkole dla magicznych, w której znajdziemy mieszankę przeróżnych istot z różnych folklorów, ale jednak osadzoną na naszym rodzimym gruncie.  Liwia myślała, że nigdy nie chciała pójść do Akademii Ciemnogrodzkiej. Całą wiedzę jakiej potrzebowała mogła uzyskać od swoich rodziców. Jednakże wszystko się zmieniło gdy pewnego dnia jej ojciec został zamordowany, a jedynym śladem na miejscu zbrodni był skrawek szaty z logo Akademii Ciemnogrodzkiej. Dziewczyna zmienia zdanie i rozpoczyna naukę w tej renomowanej placówce. Będzie musiała znaleźć nie tylko sprawcę, ale też sojuszników, którzy pomogą jej się wpasować oraz odnaleźć w nowych warunkach. Nie zabraknie rywalizacji, budowania więzi, humoru i dreszczyku emocji. Znajdzie się też jeden czy dwóch przystojniaków  oraz mniej i bardziej lubiani nauczyciele. No i wisienka na torcie dla słowiańskich fanów: w Akademii Ciemnogrodzkiej jednym z obowiązkowych przedmiotów jest staro-cerkiewno-słowiański! Czy odażysz się przekroczyć bramy Akademii Ciemnogrodzkiej i towarzyszyć Liwii w tej przygodzie?  Basia stworzyła w tej powieści niesamowity klimat. Myślę, że coś dla siebie znajdą tutaj zarówno fani Harrego Pottera, Wednesday, smoków, jak i szeroko rozumianych fantastycznych istot. Na szczególna uwagę zasługuje w tej książce strona językowa. Ona jest po prostu dobrze napisana! Autorka tworząc świat, opisuje go w tak plastyczny sposób, że w wyobraźni czytelnika od razu powastają gotowe obrazy. Fabuła jest prowadzona bardzo płynnie i gładko, a miejsca walk i ostatecznie punkt kulminacyjny są budowane z dbałością o szczegóły oraz odpowiednie stopniowanie napięcia. Bohaterowie są często niejednoznaczni i zdecydowanie budzą u czytelnika reakcje. Można ich lubić lub nie, ale nie da się przejść obok nich obojętnie. Prawdę mówiąc, już za nimi trochę tęsknię. Pozostaje mi czekać z niecierpliwością na kolejne przygody Liwii i spółki!
Współpraca patronacka z wydawnictwem Vandom.