Okładka książki - Akademia Ciemnogrodzka

Akademia Ciemnogrodzka

"Akademia Ciemnogrodzka" autorstwa Barbary S. Maciejczyk to debiut, który łączy w sobie motyw dark akademia i rodzimą słowiańską mitologię, co jak dla mnie stanowi zazwyczaj świetne połączenie. Tutaj szkolne życie zespolone zostało z walką o przetrwanie, a do tego z rozwiązaniem zagadki tajemniczej zbrodni, które okaże się nie mniejszym wyzwaniem.

Liwia przybywa do Akademii Ciemnogrodzkiej, idąc po tropach, aby odnaleźć mordercę swojego ojca. Cała ta sytuacja jest jak rozdrapywanie rany i traumatycznych wspomnień. Z drugiej jednak strony coś, co miało tylko jeden cel, przeistoczyło się w niezwykłą przygodę i pozwoliło na nawiązanie różnych znajomości. To, co Liwia skrzętnie ukrywa, to jej prawdziwa natura, która dla mnie była absolutnie cudowną niespodzianką 😊. Znakomitym zabiegiem według mnie było dodanie elementu Lumi - drugiej duszy bohaterki.

Moją ulubioną relacją w książce jest zdecydowanie ta między Liwią i Lumi, oparta na ich symbiozie, która chociaż jest tylko magicznym dodatkiem, dodaje ogromnego uroku.

Wątek romantyczny podobał mi się, ponieważ nie był oczywisty. Chociaż nie mamy tutaj typowego slow burnu, to plot twisty, jakie serwuje autorka, zdecydowanie mogą przypaść do gustu.

Dynamika jest duża, tak naprawdę nie ma chwili na nudę. Bardzo podobało mi się przeplatanie wątków sensacyjnych z akademicką codziennością i zajęciami. W pamięci zapadła mi scena pojedynku na rozpoznawanie ziół i różne wstawki związane ze słowiańską mitologią, którą bardzo lubię. Dodatkowo pomieszanie znanych z różnych stron świata ras było zdecydowanie wartością dodaną.

"Akademia Ciemnogrodzka" to solidnie napisana powieść romantasy, która broni się pomysłem na fabułę, jaki zaproponowała autorka, chociaż muszę przyznać, że wątek miłosny nie intrygował mnie tak bardzo jak pozostała sfera. Jeżeli lubicie smoki tak jak ja, sięgajcie śmiało po tę pozycję.

Informacje dodatkowe o Akademia Ciemnogrodzka:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-11-03
Dodał/a opinię: bookagie

Tagi: darkacademia akademia AkademiaMrocznychZaklęć poszukiwania zabójcy magia Smoki osoby zmiennokształtne akcja i przygoda fantastykapolska literatura fantasy fantastyka

Zobacz opinie o książce Akademia Ciemnogrodzka

Kup książkę Akademia Ciemnogrodzka