Quantcast

Data wydania: 2022-06-29
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: It's Not Summer Without You. Summer #2

Tom 2 cyklu Lato

Drugi tom wakacyjnej trylogii Lato Jenny Han - autorki bestsellerowej serii Do wszystkich chłopców, których kochałam.

Kiedyś Belly nie mogła się doczekać powrotu do letniego domu, który należał do rodziny Conrada i Jeremiaha. Jednak to lato będzie inne. Problemy rodziny Fisherów narastają. Susannah, matka chłopców, walczy z nawrotem choroby, a jej najstarszy syn nie radzi sobie z tą sytuacją. Wszystko, co sprawiało, że warto było czekać cały rok na wakacje, przestało istnieć. Dla Belly już nie ma lata. Gdy Jeremiah dzwoni do dziewczyny, by powiedzieć, że Conrad zniknął, Belly wie, że tylko ona może naprawić to, co się rozpadło. Musi zebrać całą trójkę w domku na plaży. Jeśli to lato naprawdę ma być ich ostatnim, powinno zakończyć się tak, jak się zaczęło - w Cousins Beach.

Tagi: Opowieści o uczuciach dla dzieci i młodzieży

Kup książkę Bez ciebie nie ma lata

Opinie o książce - Bez ciebie nie ma lata

Minął rok od ostatnich wydarzeń. To lato ma być inne.  Co roku Belle wyjeżdżała z rodziną do letniego domku na plaży. Teraz wakacje ma spędzić w domu. Po śmierci Susannah przyjaciółki matki Belly, do której należał letni domek, nic już nie będzie takie samo. Jej synowie nie mogą poradzić sobie ze stratą. Dla Belly już nie ma lata. Pewnego dnia Jeremiah dzwoni do dziewczyny, by powiedzieć, że Conrad zniknął. Całą trójką spotykają się znowu w domku na plaży. Czy to lato na pewno będzie ich ostatnim latem? Czy stracą na zawsze ukochany letni domek?

Przyjemnie było znowu wrócić do tej historii. Tym razem jest opowiedziana przez Belly ale też przez Jeremiaha. Dziewczyna nie może połapać się w swoich uczuciach. Po tym jak zostaje odepchnięta przez Conrada załamuje się. Jednak nie potrafi o nim zapomnieć. Jest jeszcze i ten drugi brat, który chętnie stałby się jej chłopakiem. Jaką decyzje podejmie Belly?

Książka wzruszy, rozbawi ale też przypomni co jest w życiu najważniejsze. To ciepła opowieść o pierwszych miłościach, złamanych sercach, bólu po stracie bliskiej osoby. Historię czyta się błyskawicznie i można przenieść się razem z bohaterami do domku na plaży, poczuć morską bryzę, zachwycać się widokiem z okna na ocean, popływać w przydomowym basenie. Myślę, że taki letni domek jest marzeniem każdego.

Książka jest lekka, przyjemna, idealna do spakowania na wakacyjny wyjazd. A ja już czekam na część trzecią:)

Drugi tom trylogii, który trochę namieszał. Nie ma już Susannah, za to marzenie Belly o związku z Conradem spełniło się. Szkoda tylko, że nie na długo... Belly kompletnie nie może go zrozumieć, nie umie sobie również poradzić ze stratą po Susannah ani z  żałobą swojej matki po przyjaciółce. Nie potrafi cieszyć się wakacjami bez Cousins. Żyje trochęwspomnieniami, trochę marzeniami. Dopiero wiadomość od Jeremiaha o zniknięciu Conrada nieco wytrąca ją z tego marazmu...

W tym tomie było dużo emocji, zdecydowienie więcej niż w pierwszym. Belly dojrzewa emocjonalnie, a życie niekoniecznie jest dla niej łaskawe. Relacja z chłopakami zmienia się także na zawsze...

Polecam do przeczytania!

Avatar użytkownika - BookCoffeeCake
BookCoffeeCake
Przeczytane:2022-06-23, Ocena: 6, Przeczytałem,

Dziś kontynuujemy letnią przygodę z książkami Jenny Han - dlatego mam dla Was kilka słów na temat książki "Bez Ciebie Nie Ma Lata" czyli kontynuację losów Belly, Conrada i Jeremiaha. Ostatnie lato było dla nich trudne, okazało się, że u mamy chłopców powrócił rak. Gdy pewnego ranka dzwoni telefon, Belly już wie, że Susannah odeszła. Wszystko co było związane z latem przestało mieć znaczenie. Jednak gdy Jeremiah dzwoni do dziewczyny z informacją, że Conrad zniknął, ta nie waha się przez moment aby pomóc mu w poszukiwaniu chłopaka. Wszystkie drogi prowadzą w jedno miejsce - Cousins Beach.

Przyznam szczerze, że zdążyłam już zapomnieć jak wielkie emocje skrywa w sobie ta książka. Z pewnością "Bez Ciebie Nie Ma Lata" jest o wiele bardziej dojrzalszą historią niż pierwsza część. Tutaj główne skrzypce odgrywają uczucia i emocje. Książka jest nimi przepełniona i nie będę ukrywać, że wielokrotnie podczas czytania miałam zaszklone oczy. Ta część jest przepełniona stratą ukochanej osoby, żałobą i złamanym sercem. Widzimy inną Belly. Ostatnie wydarzenia sprawiły, że stała się dojrzałą kobietą. Nie czeka już na to, że Conrad Fisher odwzajemni jej uczucia.

Ta część prowadzona jest z dwóch perspektyw - Belly oraz Jeremiaha. Mamy możliwość poznania uczuć chłopaka i tego, że darzy dziewczynę prawdziwymi uczuciami. Bądźmy szczerzy, Conrad w tej części nie popisał się za bardzo, jednak nie skreślajcie go tak szybko. On nie powiedział jeszcze ostatniego słowa.

Zakończenie tej książki, łamie serce, ale również pozostawia pewne niewymówione pytanie. Co to za końcówka? ? Wiem, że każdy po jego przeczytaniu będzie czuł niedosyt i z niecierpliwością zapragnie zabrać się za kontynuację. Ja ze swojej strony po raz kolejny gorąco zachęcam Was do zapoznania się z historią Belly i braci Fisher. Nie pożałujecie, to historia idealna na lato! ?

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2022-06-16, Ocena: 4, Przeczytałem,

,,Bez ciebie nie ma lata" to drugi tom trylogii ,,Lato". Akcja książki rozpoczyna się rok po wakacjach opisywanych w poprzedniej części.

W życiu głównych bohaterów zaszły duże zmiany, niektóre niestety bardzo przykre. Poznajemy dalsze losy postaci, dowiadujemy się również więcej na temat ich wspólnej przeszłości. Podobnie jak w poprzednim tomie, ważną częścią historii jest sfera uczuciowa głównej bohaterki.

??

Ta część jest zdecydowanie poważniejsza od poprzedniej. Autorka traktuje tutaj o bolesnej utracie bliskiej osoby, mówi o tym, jaki wpływ ma to na rodzinę. Nie jest to książka, w której wakacyjna sceneria jest tą jedyną, jak w przypadku "Tego lata stałam się piękna".

Ta część była dla mnie bardziej zróżnicowana i angażująca. Więcej się tu działo, byłam też mocniej zżyta z bohaterami i intensywniej przeżywałam ich emocje.

Niestety w dalszym ciągu niektóre postaci mnie irytowały (głównie Belly, Conrad i Taylor). Przyznaję, że Belly od poprzedniego tomu jakby nieco dojrzała, ale mimo wszystko czasem jej zachowania były dla mnie niezrozumiałe.

Uważam, że ta seria ma w sobie coś magnetycznego, co sprawia że wręcz ,,sama się czyta". Myślę że to kwestia wakacyjnego klimatu, interesujących relacji oraz młodzieńczego pierwiastka. Dodatkowo powieść kończy się w przełomowym momencie, co sprawia że nie mogę się doczekać ostatniego tomu.

Dla nas zawsze będzie lato
Jenny Han0
Okładka ksiązki - Dla nas zawsze będzie lato

Opowieść o tym, czego każda dziewczyna pragnie latem. Przez cały rok Belly odlicza dni do wakacji. Wtedy zawsze dzieje się to, co najpiękniejsze–...

Zawsze i na zawsze
Jenny Han0
Okładka ksiązki - Zawsze i na zawsze

Finał bestsellerowej serii, która okazała się hitem Netflixa i podbiła serca nastolatek! Ostatni rok nauki w liceum Lara Jean zaplanowała co do...

Zagadka czarnego psa
Marta Guzowska