Nowe tłumaczenie dzieła, które jak żadne inne obnaża źródła kryzysu europejskiej kultury
José Ortega y Gasset, jeden z najwybitniejszych hiszpańskich myślicieli, przygląda się zjawisku człowieka masowego. Opisuje moment, w którym zmienia się struktura społeczeństwa: jednostki przeciętne, tzw. masy, zaczynają dominować, wypierając tradycyjne elity intelektualne i duchowe.
To nie jest lament nad upadkiem cywilizacji, lecz precyzyjna analiza tego, co dzieje się, gdy zbiorowość traci swoich przewodników, a przeciętność staje się normą.
,,Bunt mas zajmuje miejsce szczególne w dorobku José Ortegi y Gasseta. To tekst, który od dziesięcioleci inspiruje badaczy kultury i myśli społecznej, stając się jednym z kluczowych punktów odniesienia w analizie świata Zachodu. Diagnozy autora, nierzadko podważające utarte schematy myślenia wywodzące się z epoki oświecenia, pozostają zaskakująco aktualne i skłaniają do ponownej refleksji nad fundamentami naszej cywilizacji".
prof. Krzysztof Polit
Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data wydania: 2026-02-26
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytuł oryginału: La rebelión de las masas
,,Bunt mas", czyli książka o psychologii cywilizacji, o sytuacji gdy wymagania nie są kierowane wobec samego siebie, a tylko wobec otaczającego świata. Książka niczym chirurgiczny skalpel z precyzją odsłania mechanizmy zbiorowej świadomości.
W książce tytułowa ,,masa" to bardziej stan umysłu, a nie klasa społeczna, ,,masa" to ludzie uważający przeciętność za pewną normę, a prawem do niewiedzy są w stanie wiele usprawiedliwić. To ludzie tkwiący trochę w marazmie bez rozwoju, czy doskonalenia samego siebie, za to oczekujący nieustannie aby to świat dostosowywał się do nich. Ta książka bardzo jasno pokazuje co może się wydarzyć gdy demokracja z zbiorowej odpowiedzialności mutuje się w tyranie większości.
Książka nie jest śnieżynką, a jednak jest do bólu aktualna, a autorowi udało się zdefiniować wielu użytkowników mediów społecznościowych i jego diagnoza był absolutnie genialna, bo czy następujące cechy czegoś nie przypominają... niczego nie ceni, niczego nie poważa, nieustannie żąda, wszystko uważa za oczywista. Dla mnie diagnoza jest boleśnie prawdziwa.
Ortega ukazuje prawdę, że cały postęp cywilizacyjny doprowadził do wysokiego komfortu jednak ludzie nie zostali przygotowanie na uniesienie tego ciężaru. Tytułowe ,,masy" konsumują, korzystają, ale niestety zapominają o trosce o otrzymane dobra, pielęgnacji i trosce. Dlatego ten świat jest tak kruchy i podatny na chaos, bo narzędziami bogów operują mentalne dzieci.
Ta książka nie jest miła, jest prawdziwa dlatego czasem jest arogancka i niezwykle przenikliwa, ponieważ tutaj padają słowa, których ludzie nie chcą słyszeć. ,,Bunt mas" nie daje jakiegokolwiek pocieszenia, ale daje cos znacznie ważniejszego - świadomość.
Jose Ortega y Gasset był prorokiem naszej współczesności. Ostrzegał przed człowiekiem masowym, tyranią głupoty, rewoltą nacjonalizmów. Nadziei dla naszej...
Jedno z najważniejszych dzieł myśli społecznej XX wieku ,,Bunt mas" to książka ceniona przez psychologów i socjologów na całym świecie. Stanowi swoistą...
Ocena: 6, Przeczytałam, Przeczytane,
(czytaj dalej)