Okładka książki - Cierpienia przyrody

Cierpienia przyrody

Przejmująca opowieść o losach wielu wytępionych lub zagrożonych wyniszczeniem przedstawicieli gatunków fauny, ukazująca niepokojący w swej istocie proces ubożenia świata zwierzęcego, którego winowajcą okazał się człowiek. Wymieranie gatunków zwierzęcych jest wprawdzie prawidłowością przyrodniczą, podobnie jak śmierć poszczególnych osobników, ale w ostatnich stuleciach proces ten za sprawą człowieka przybrał nienaturalną, wręcz chorobliwą postać. Dewastacje wywołane złą gospodarką działają miliony razy szybciej od naturalnych przekształceń zachodzących w przyrodzie. Przybliżanie losu gatunków zwierząt, których nie można już spotkać nie tylko w ich naturalnym środowisku, lecz również w ogrodach zoologicznych ma skłaniać do refleksji nad kondycją człowieka, jego pozycją i rolą na ziemi. Książka Andrzeja Trepki została wydana w 1986 roku, i pomimo upływu 30 lat pozostaje nadal aktualna, bo niewiele się od tamtego czasu zmieniło, a może wiele, bo kolejne gatunki zwierząt zniknęły lub znikają, i tylko od człowieka zależy, czy ta tendencja zostanie powstrzymana.

Spis treści: 1. Wprowadzenie, 2. Mocarz polskich puszcz, 3. Leśny rumak, 4. Pingwin Północy, 5. Tragiczna syrena, 6. „Zginął jak dodo…”, 7. Afrykańskie rzezie, 8. U bram Ameryki, 9. Osobliwy gołąb, 10. Wylęgarnia gatunków, 11. Pancerne relikty, 12. Szczerbaki olbrzymie, 13. W sercu Gondwany, 14. Legendarny ruk, 15. Kolosy z antypodów, 16. Ptasia część świata, 17. Pogrom torbaczy, 18. Sobowtór wilka, 19. Ufny drapieżnik, 20. Wyspy sierpodziobów, 21. Barwne, krzykliwe plemię, 22. Okrutna moda, 23. Indeks nazwisk, 24. Skorowidz nazw zwierząt.

Informacje dodatkowe o Cierpienia przyrody:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 1986 (data przybliżona)
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 8322203535
Ilustracje:Mirosław Zdrodowski-Zdrozdowski

Tagi: przyroda ginące gatunki

Kup książkę Cierpienia przyrody

Cierpienia przyrody - opinie o książce

Avatar użytkownika - gdybym-wiedziala
gdybym-wiedziala
Przeczytane:1999-05-16, Ocena: 6, Przeczytałam, 1999,

„Cierpienia przyrody” Andrzeja Trepki to pozycja, która, choć wydana niemal czterdzieści lat temu, nie straciła na aktualności, a wręcz nabrała jeszcze mocniejszego wydźwięku. Pierwszy raz ją czytałam jako dziecko i zrobiła na mnie wstrząsające wrażenie. Autor, z właściwą sobie wrażliwością i dociekliwością, podejmuje temat niezwykle trudny i bolesny: dzieje gatunków zwierząt, które bezpowrotnie wyginęły lub balansują na krawędzi unicestwienia. Nie jest to jednak zwykła wyliczanka faktów zoologicznych, lecz przejmująca opowieść, w której splata się historia przyrody z historią ludzkiej bezmyślności.

Trepka przypomina nam, że wymieranie gatunków jest zjawiskiem naturalnym, podobnie jak śmierć każdego organizmu. Jednak w epoce nowoczesnej to człowiek przyspieszył ten proces do tempa chorobliwego, nieporównywalnego z naturalnym rytmem przemian ewolucyjnych. Rabunkowa gospodarka, polowania dla zysku lub kaprysu, a także niszczenie siedlisk sprawiły, że kolejne zwierzęta, niegdyś powszechne  dziś istnieją już tylko w zapisach kronik, w ilustracjach i w muzealnych gablotach.

Książka ma charakter zarówno popularnonaukowy, jak i moralistyczny. Spis treści od „Mocarza polskich puszcz" (tur) , przez „Tragiczną syrenę” (krowa morska) i „Zginął jak dodo…”(dodo dront), po „Okrutną modę” (kwezal herbowy, kolibry) – układa się w swoisty katalog strat, jakie ludzkość zadała światu natury. Każdy rozdział to portret zwierzęcia (wilk workowaty, wilk falklandzki, tulak itp.), ale zarazem epitafium – świadectwo tego, jak niewiele potrzeba, by unicestwić całe populacje.

Warto podkreślić, że autor nie ogranicza się do rozpamiętywania przeszłości. Jego intencją jest skłonienie czytelnika do refleksji nad kondycją człowieka i jego miejscem na Ziemi. Zestawienie dawnych tragedii z sytuacją współczesną, gdy kolejne gatunki znikają na naszych oczach  brzmi jak ostrzeżenie i wezwanie do działania.

„Cierpienia przyrody” to lektura smutna, momentami przygnębiająca, ale niezwykle potrzebna. Pokazuje bowiem, że każda strata w świecie fauny jest nie tylko stratą przyrodniczą, lecz również moralną porażką człowieka. Mimo że od pierwszego wydania minęły dekady, przekaz książki wciąż jest dramatycznie aktualny – bo wciąż to od nas zależy, czy zatrzymamy marsz ku pustce.

Opowieści o zwierzętach
Andrzej Trepka0
Okładka ksiązki - Opowieści o zwierzętach

Opowieści o zwierzętach - Andrzej Trepka...

Encyklopedia zwierząt. Ryby
Andrzej Trepka0