Okładka książki - Czemu na podłodze śpisz

Czemu na podłodze śpisz

Darko Cvijetić po raz kolejny podejmuje temat wojny w Bośni i Hercegowinie. Autor ,,Windy Schindlera" opowiada tragiczne losy jednostek ze zwaśnionych bratnich narodów za pomocą krótkich, przejmujących fraz z pogranicza prozy i poezji.

Każdy z trzydziestu dwóch rozdziałów ,,Czemu na podłodze śpisz" jest osobną mikroopowieścią. Łączy je spojrzenie kilku narratorów, których oczami czytelnik przygląda się obu stronom konfliktu, a bohaterowie jawią się w coraz to innym świetle. Spoiwem powieści są powracające niczym refren zdania podkreślające, że wszystkie historie zbiegają się we wspólnym ludzkim doświadczeniu cierpienia.

Darko Cvijetić, precyzyjnie operując poetyckim językiem, potrafi wydobyć zarówno surowe okrucieństwo wojny, jak i czułość matczynej troski. Szkicowane słowem sceny na długo zostają w pamięci. Przez wojenne zgliszcza przebija czasem krótki wybuch radości okraszonej rakiją, serbska dziewczyna gości w pamięci młodziutkiego żołnierza. Przepalone wojną istnienia starają się przetrwać pod tym samym niebem.

Czas mija, a historia nie daje o sobie zapomnieć, po polu cierniowym bezkarnie chodzić nie można. Pod powiekami na zawsze został obraz zabitej babci (,,Mnie też nie uczyli strzelać do staruszek"), ciepło ognia wskrzesi spalonych żywcem, w snach nawołują się zabici. Angelo-Andzielo, syn emigrantów, paradoks bratobójczej walki poznawać będzie z ekranu amerykańskiego kina, a na pytanie: ,,Którzy są nasi?" usłyszy odpowiedź: ,,Wszyscy, wszyscy są nasi, tylko się między sobą zabijają".

Informacje dodatkowe o Czemu na podłodze śpisz:

Wydawnictwo: Noir sur Blanc
Data wydania: 2025-05-07
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Što na podu spavaš

Tagi: Beletrystyka - problematyka śmierci żałoby straty Proza w przekładzie Bośnia i Hercegowina

Kup książkę Czemu na podłodze śpisz

Czemu na podłodze śpisz - opinie o książce

Avatar użytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2025-06-22, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Czemu na podłodze śpisz?" to trudna lektura. Chociaż jest krótka (ma sto stron), to kilka razy robiłam sobie przerwy, aby przemyśleć różne kwestie. Niektóre rozdziały mną wstrząsnęły.

Jest to naprawdę świetna książka o wojnie domowej w Jugosławii. Czytamy tutaj krótkie opisy zdarzeń, opowieści, przemyślenia różnych bohaterów - w różnym wieku, różnej nacji, która do wybuchu wojny nie miała znaczenia, a potem zaważała o życiu i śmierci.

Są to skrawki pamięci, urwane życiorysy, niedokończone rozmowy. Razem tworzą bardzo chaotyczną oraz wstrząsającą historię. Ale w końcu czy wojna taka nie jest? Pełna chaosu, niezrozumienia, bólu... Tym bardziej porusza, daje do myślenia, iż ta wojna domowa miała miejsce nie tak dawno bo 30 lat temu, a inne wojny wcześniejsze, czy późniejsze wcale się tak od siebie nie różnią.

Język, którym posługuje się autor jest poetycki, ale też czasem prosty i nieposkładany. Tak jak ludzkie myśli. To zderzenie brutalności i okrucieństwa z pięknym językiem powoduje pewien dysonans. Treść jeszcze mocniej wpływa na odbiorcę.

Uważam, że jest to naprawdę dobra lektura. Każdy powinien po nią sięgnąć. Przemyśleć sobie pewne kwestie.

Nie wiem, który fragment zrobił na mnie największe wrażenie. Całość książki, każdy rozdział choć stanowi osobną historię, a jednak łączy się w całość. Przedstawia zarazem spójny i chaotyczny obraz. Jednak chyba najbardziej zapadło mi w pamięci jak żołnierze po przeciwnych stronach starali się sobie pomóc, jeden chciał drugiego uratować, dopóki nie dowiedział się, że jego przyjaciel zginął z ręki brata ukochanej. Emocje wzięły górę i strzelił temu żołnierzowi w głowę. Potem, kilka lat później żołnierz ten przeprowadził się do Ameryki i tam pracował z mężczyzną z byłej Jugosławii. Rozmowa jakoś nawiązała do wojny, okazało się, że obaj brali udział w tej samej potyczce, jednak zamknęli temat i wrócili do pracy.

Bardzo polecam.

Winda Schindlera
Darko Cvijetić0
Okładka ksiązki - Winda Schindlera

Darko Cvijetić w nietypowy dla powieści bliski poezji sposób opowiada o dramacie, który rozegrał się w Bośni i Hercegowinie. Wojna na Bałkanach pogrzebała...