Z wielką przyjemnością przedstawiamy najnowszą serię książek poświęconych cudom natury, zatytułowaną W dziczy - skierowaną do dzieci chcących w atrakcyjny sposób poznać świat natury i zwierząt ją zamieszkujących.
Tym razem nasza publikacja poświęcona jest życiu wilków - stąd jej tytuł: Czy wilki boją się ciemności? Ta uroczo ilustrowana książka zabierze nieustraszonych Czytelników na wycieczkę w dzicz, aby dowiedzieli się, czy wilki są tak duże i groźne, jak nam się wydaje.
Podążając za przewodnikiem Huwem Lewisem Jonesem i ilustratorem przyrody Samem Caldwellem, spotkacie podgatunki wilka szarego zamieszkujące lasy w Europie, Ameryce Północnej i Chinach, a także wilki rude w Karolinie Północnej i innych przedstawicieli rodziny psowatych, w tym kojoty. Po drodze początkujący przyrodnicy odkryją różnicę między wilkiem leśnym a wilkiem tundrowym, jakie cechy łączą dzikie wilki z psami domowymi i dlaczego wilcze odchody są tak ważne dla naukowców!
Dzięki zabawnemu i pouczającemu tekstowi oraz fantastycznym ilustracjom książka Czy wilki boją się ciemności? podważa stereotyp ,,wielkiego, złego wilka", przekazywany nam w bajkach, na przykład w ,,Czerwonym Kapturku", i pokazuje, że wilki to inteligentne, wrażliwe stworzenia, które mają o wiele więcej powodów do strachu przed nami niż my przed nimi!
Z tej pięknej książki, należącej do serii W dziczy dowiecie się miedzy innymi:
gdzie żyją wilki, czy mają kuzynów, czy istniał dino-wilk, czy wilki są spokrewnione z pieskami, co wchodzi w skład ich codziennej diety, dlaczego tak ważne jest śledzenie ich kupy w dziczy, czy wilki umieją troszczyć się o siebie nawzajem, jakie są ich supermoce?Wielką atrakcją publikacji Czy wilki boją się ciemności? są ciekawe, bogato i pięknie ilustrowane historie związane z życiem wilków - dzięki artystycznemu kunsztowi grafika książki - Sama Caldwella.
Tę wspaniałą książkę, należącą do serii W dziczy i opisującą najciekawsze tematy związane ze światem przyrody, adresujemy do dzieci spragnionych wiedzy o otaczającej je przyrodzie oraz do ich rodziców.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2026-02-24
Tytuł oryginału: Do Wolves Afraid of the Dark? (Go Wild)