Okładka książki - Dziennik Nel

Dziennik Nel

Chrzanię to. Chrzanię ich. Chrzanię cały ten cyrk. Nie znacie mnie. Nie wiecie, jaka jestem. Nic o mnie nie wiecie!

Mam na imię Nel i nigdy nie chciałam tutaj trafić. Znowu będę musiała udawać kogoś, kim nie jestem. I modlić się, by nie odkryli, kim naprawdę byłam... Nie znałam tu nikogo. Poza osobą, o której akurat wolałabym nie pamiętać. Nowa szkoła, nowy początek. Podobno będę tu bezpieczna. Podobno ta szkoła ma mi dać wiele korzyści. Podobno...

Chcę zniknąć. Chcę stąd zniknąć.

Poznajcie Nel. Niezwykle wrażliwą dziewczynę z trudną przeszłością. Nel staje twarzą w twarz z rzeczywistością nowego liceum. Dołącza do Barei w drugiej klasie. Zmiana szkoły to nie był jej pomysł, zdecydowała za nią matka... tutejsza pani pedagog. Brzmi jak koszmar? To dodaj do tego najlepszą... byłą przyjaciółkę, chłopaka, który złamał Ci serce, i rządzącą w szkole paczkę, której przewodzi niezwykle przystojny Dante i z którą zadzierasz już pierwszego dnia!

Nel musi to jakoś przetrwać.

Poznaj historię bohaterki PIEP*ZYĆ MICKIEWICZA opowiedzianą na nowo!

Dowiedz się tego, czego nie było w filmowej historii Nel i Dantego

Książka dla czytelników powyżej piętnastego roku życia.

Informacje dodatkowe o Dziennik Nel:

Wydawnictwo: BeYA
Data wydania: 2026-01-27
Kategoria: Dla młodzieży

Kup książkę Dziennik Nel

Opinie o książce - Dziennik Nel

Książka „Dziennik Nel”, to pozycja, która wyzwoliła we mnie mnóstwo emocji, o których już dawno zapomniałam. Czasy liceum mam już dość dawno za sobą, lecz mimo to wspomnienia wróciły do mnie niemal jak bumerang. Nie miałam takich przeżyć ani w szkole, ani poza nią jak tytułowa Nel, lecz dobrze wiem, jak to jest być kimś nowym, spoza zgranej szkolnej paczki, kimś innym, odbiegającym od "normy"... Jak trudno jest się zintegrować z nieznanymi osobami, które już na początku widzą w tobie wroga lub dziwaka... Nie oglądałam serialu „Pieprzyć Mickiewicza”, lecz książka mimo to dla mnie jest rewelacyjna.Wpadłam po same uszy w trakcie lektury książki i wczułam się w rolę bohaterki. Odżyły moje wspomnienia sprzed lat. Szkolny klimat jest świetnie odwzorowany.Nel po wielu wcześniej podjętych złych decyzjach i "przyjaźniach" musiała zmienić szkołę. Matka przeniosła ją do szkoły, w której sama pracuje, myśląc, że to będzie dla córki najlepszy wybór... "Przekroczyłam próg szkoły i od razu miałam ochotę zawrócić. Nie chciałam tu być. W szkole, którą wybrała dla mnie moja nadopiekuńcza matka. W szkole, w której znowu będę musiała udawać kogoś, kim nie jestem. I modlić się, by nie odkryli, kim naprawdę byłam."Chociaż początkowo wydaje się, że Nel zbytnio się przejmuje zmianą szkoły, lecz fragmenty jej Dziennika pozwalają nam poznać wcześniejsze zdarzenia, które miały wpływ na jej obecne zachowanie i obawy o akceptację