Okładka książki - Dziennik Nel

Dziennik Nel

Dziennik Nel Aleny Chacuk to historia, która wciąga od pierwszych zdań i nie pozwala czytelnikowi przejść obok niej obojętnie. To nie jest tylko kolejna młodzieżowa opowieść o nowej szkole. To przede wszystkim emocjonalny zapis walki z przeszłością, z samą sobą i z ludźmi, którzy często oceniają szybciej, niż próbują zrozumieć.

Nel poznajemy w chwili, gdy jej życie znów wywraca się do góry nogami. Nowa szkoła, nowe twarze, nowe zasady – a jednocześnie stare rany, które wcale nie chcą się zagoić. Dziewczyna jest wrażliwa, zamknięta w sobie i pełna sprzeczności. Z jednej strony pragnie spokoju i anonimowości, z drugiej – bunt w niej aż kipi. Jej wewnętrzne monologi, zapisane niczym fragmenty pamiętnika, są szczere, czasem ostre, a momentami wręcz bolesne. Dzięki temu czytelnik bardzo szybko zaczyna czuć, że Nel nie jest tylko bohaterką książki – jest kimś prawdziwym, kimś, kogo można spotkać w szkolnym korytarzu.

Autorka świetnie pokazuje szkolną rzeczywistość: układy, hierarchie, plotki, drobne okrucieństwa i nagłe sojusze. W tle pojawia się grupa rządząca szkołą z tajemniczym i charyzmatycznym Dantem na czele. Relacja między nim, a Nel od początku iskrzy – jest pełna napięcia, niedopowiedzeń i emocji, które trudno jednoznacznie nazwać. To właśnie ta dynamika sprawia, że historia nabiera tempa i trzyma w napięciu.

Ogromnym atutem tej powieści jest autentyczność emocji. Nel nie jest idealna. Bywa impulsywna, zagubiona, czasem podejmuje złe decyzje – ale właśnie dzięki temu jest tak prawdziwa. Jej historia pokazuje, jak trudno jest zacząć od nowa, gdy przeszłość ciągle depcze po piętach. To także opowieść o przyjaźni, zdradzie, pierwszej miłości i o tym, jak bardzo potrzebujemy być zaakceptowani.

Czytając Dziennik Nel ma się wrażenie podglądania czyichś bardzo osobistych zapisków. Ta narracja sprawia, że książka wciąga i budzi emocje – od złości, przez współczucie, aż po nadzieję, że bohaterka w końcu znajdzie swoje miejsce.

To historia dla tych, którzy lubią młodzieżowe powieści z pazurem – szczere, momentami brutalne emocjonalnie, ale też bardzo życiowe. Dziennik Nel pokazuje, że każdy nosi w sobie jakąś historię, której inni nie widzą. A czasem wystarczy tylko ktoś, kto spróbuje ją naprawdę usłyszeć.

Polecam tę książkę wszystkim, którzy chcą zanurzyć się w historię pełną emocji, tajemnic i trudnych wyborów – bo Nel to bohaterka, o której trudno zapomnieć.

Informacje dodatkowe o Dziennik Nel:

Wydawnictwo: BeYA