Okładka książki - Głębia. Imprint

Głębia. Imprint

Tom 1 cyklu Galaktyka Exodusu

Witaj w kolejnym wymiarze space opery!

Oto Galaktyka Andromedy - zasiedlona przez ludzkość po Wielkim Exodusie.

Oto kosmos, w którym twardą ręką rządzi Imperium Exodusu, gdzie Obcy porozumiewają się z ludźmi za pomocą tajemniczego Daru, a Maszyny i Siddarthowie współpracują z nimi w myśl pradawnych paktów.

Oto wszechświat Głębi - zagadkowej, wpędzającej w szaleństwo nibyprzestrzeni, ślizgu głębinowego i imprinterów - potomków legendarnego Wybawcy.

Oto świat Eltie Grunt wyruszającej na misję, która może uratować jej życie... by mogła nadal żeglować wśród gwiazd.

A nie będzie to łatwe.

Napęd ślizgowy już drży.

Dotknij nawigacyjnej konsolety.

Wznieś się ku gwiazdom i uwierz.

Bo ten imprint jest twój.

Zawsze był.

Przygotuj się na nową opowieść w uniwersum Głębi.

Cykl Galaktyka Exodusu rozpoczyna Głębia: Imprint - historia, która zabierze cię do zupełnie nowej galaktyki, z nowymi bohaterami i zagadkami, które czekają na odkrycie. To świeży rozdział, który rozszerza uniwersum o zupełnie nową, niezależną przygodę.

Informacje dodatkowe o Głębia. Imprint:

Opinie o książce - Głębia. Imprint

Avatar użytkownika - Awolusi
Awolusi
Przeczytane:2025-11-05, Ocena: 6, Przeczytałam,
Prawie 900 stron space opery! I to jakiej! Wkraczamy w świat, gdzie wyobraźnia nie ma granic. Marcin Podlewski zaprasza w podróż, w której można się zatracić. Jego najnowsza powieść, Głębia. Imprint jest otwarciem nowego cyklu zatytułowanego Galaktyka Exodusu. Choć osadzona w tym samym uniwersum, w którym rozgrywały się wcześniejsze tomy serii, stanowi niezależną historię. Autor powraca do świata po Wielkim Exodusie - monumentalnym wydarzeniu, które na zawsze odmieniło losy ludzkości, Maszyn i innych ras zamieszkujących Andromedę. Od początku wiadomo, że nie będzie to typowa space opera. Podlewski buduje wizję przyszłości, w której człowiek i technologia są ze sobą nierozerwalnie związani. Imperium Exodusu stanowi potężny organizm polityczny i religijny, a jego społeczeństwo opiera się na współistnieniu ludzi, Maszyn, Siddarthów i Obcych. Choć osiągnęli zdumiewający rozwój technologiczny, wciąż kierują nimi te same pragnienia: władza, wiara, ciekawość i strach przed nieznanym. I tu pojawia się Głębia - tajemnicza przestrzeń międzygwiezdna, która umożliwia podróże ślizgowe, ale jednocześnie potrafi doprowadzić człowieka do szaleństwa. Przejdźmy do bohaterów. A właściwie głównej bohaterki, kapitan Eltie Grunt, właścicielki i dowódczyni statku „Ważka”. Eltie to kobieta silna, choć zmęczona. Zdeterminowana, a przy tym niepozbawiona słabości. Wyrusza w kolejną misję. Z pozoru prostą, bo polegającą na przewiezieniu grupy
Avatar użytkownika - Uleczkaa38
Uleczkaa38
Przeczytane:2025-11-02,

Ciche nadzieje były, że oto któregoś dnia Marcin Podlewski zabierze nas raz jeszcze do kosmicznej rzeczywistości „Głębi” - znanej nam ze wspaniałych opowieści science fiction sprzed laty. I oto dziś spełniły się ów marzenia, gdy mamy w swych rękach książkę pt. „Głębia. Imprint” - zupełnie nową historię osadzoną w zupełnie nowych zakątkach wspominanej wyżej rzeczywistości. Pięknie - prawda? Zapraszam was do poznania recenzji tej pozycji, która liczy sobie - bagatela, 876 stron.

Wszechświat Głębi - przedziwnych i rygorystycznych praw, znanych i nieznanych zakątków Galaktyki Andromedy oraz wciąż niezbadanych ścieżek Głębi, która daje nieograniczone możliwości pokonywania niewyobrażalnych odległości, ale też i która może dać śmierć. Eltie Grunt zna tę rzeczywistość, będąc właścicielką i zarazem kapitanem kosmicznego żaglowca, który właśnie wykonuje jedno z kolejnych zleceń. Polega ono na dostarczeniu grupy naukowców do pewnego odległego i tajemniczego miejsca, bardzo niebezpiecznego i wyjątkowego miejsca…

Wkrótce okaże się, że losy Eltie, załogi jej okrętu o nazwie „Ważka” oraz pasażerów, zwiążą się w niezwykły sposób z losami pewnego starszego lektora zbawiennika - Roberta Solveta. To właśnie jemu będzie bowiem dane ujrzeć blask Głębi...

Ależ dobra jest ta książka! Charakterna, klimatyczna, czasami pięknie przyjemna w odbiorze, czasami delikatnie denerwująca stopniem trudności zrozumienia prawideł wszechświata Głębi, ale zaraz potem fascynująca swoją mroczną, komediową, jak i też czasami iście filozoficzną wymową. Bo to historia o czymś więcej, aniżeli o przygodach kosmicznych podróżników, fanatycznych naukowców i pewnego zagubionego człowieka. Tym czymś jest historia o tak bardzo nieznanym i obcym, że chcąc poznać to coś z ogromną chęcią mamy co chwila przebłysk myśli, że może jednak strach... Oczywiście w tym względzie ważnym jest to, czy po tytuł ten sięga ktoś, kto już „dotknął” Głębi przed laty, czy też czyni to po raz pierwszy... - ale niezależnie od tego, i tak jest zawsze intrygująco.

Autor serwuje nam dwutorową relację - pierwszą, obejmującą losy Eltie i pozostałych pasażerów „Ważki”..., jak i drugą, gdzie obserwujemy przerażające losy Roberta Solveta, który zmuszony siłą dotyka Głębi, co raz na zawsze zmieni już jego życie. I są tu elementy kosmicznej drogi, jest odkrywanie nieznanego, jak i nie brak też skomplikowanej intrygi spod znaku szpiegowsko-politycznej misji. Oczywiście jest i Obcość, czyli kontakt z nieznanym, z kosmicznymi nacjami wciąż nieodkrytymi w pełni dla ludzi, z przeszłością i przyszłością, pomiędzy którymi to granica tak łatwo się zaciera. Jest też i szaleństwo, które krzywdzi wielu niewinnych. Oczywiście jest to dopracowana w każdym względzie fabuła - już chyba znak rozpoznawczy Marcina Podlewskiego.

Mamy tu wielu barwnych i ważnych bohaterów, z których każdy jest intrygującym, nieoczywistym, mającym wiele do opowiedzenia. Począwszy od zdeterminowanej, opanowanej, ale też i walczącej o szansę na dalsze życie Eltie, poprzez zmieniającego się na naszych oczach z szarego lektora w osobę stworzoną do wielkich rzeczy Roberta Solveta...; jak i kończąc na pewnym znerwicowanym myślowcu Orwellu, który okaże się tu kimś bardzo istotnym, ale też i ciekawym. Oczywiście są i inni - ludzie, już prawie „nie ludzie” z racji mechanicznych zmian, jak i Obcy, o których można by pisać i opowiadać długo...

I ten kosmiczny świat Głębi, Rozprucia, wielu niezwykłych planet i kosmicznych stacji, gdzie tak bardzo wszystko jest nieznane, zaskakujące, kryjące swoje sekrety z przeszłości. Jednocześnie wszystko ma tu swoją logikę, czasami idącą w parze z czymś magicznym, obcym, nieznanym i wymykającym się granicom wyobraźni - naszej, bo z pewnością nie autora. To kosmiczna rzeczywistość, która fascynuje, ale która też wydaje się mieć kilka tysięcy różnych obliczy, z których my znamy wciąż tylko kilka. I tak też być powinno, gdy dotyka się wszechświata i jego tajemnic.

W książce tej wspaniałe jest również to, że tak naprawdę jej początek jest zupełnie czymś innym, aniżeli środek, a potem finałowe rozdziały. Otóż opowieść ta się zmienia, ewoluuje, przekształca z barwnej space opery w coś na kształt mocnego horroru science fiction. I to też jest wyjątkowym uczuciem, które potęguje naszą fascynację tą historią, tymi bohaterami, ich dramatami i prawdą o tym, kim oni byli, kim są i kim kiedyś będą. Bo nawet to nie jest pewnym. I jest to coś bardzo interesującego, co daje jeszcze większą przyjemność z lektury, gwarantuje „niepewność” do samego końca, niesie piękne emocje. Poza tym po tytuł ten sięgną ci, którzy kochają dobre science fiction, a tym samym mam pewność, że docenią oni w pełni to literackie dzieło.

„Głębia. Imprint” czeka na was. Czeka, skrywa wiele niezwykłych scen i kusi nieznanym, którego odkrywanie jest rzeczą fascynującą. A, że przy okazji cały nasz świat żyje obecnie odwiedzinami tajemniczego gościa z odległych zakątków wszechświata o imieniu 3I/ATLAS…, to i to nasze czytelnicze spotkanie z tą powieścią smakuje jeszcze lepiej. Polecam.

,,Głębia. Imprint" to książka, do której podchodziłam z rezerwą. A okazało się, że nie potrzebnie. Nie sądziłam, że aż tak mnie wciągnie. Nie jest to gatunek, po który sięgam, ale chyba ta książka przełamała mój opór.

Akcja dzieje się w Galaktyce Andromndy. To tam ludzie po Wielkim Wypaleniu zamieszkali i porozumiewają się z obcymi za pomocą Daru. Są tu również Maszyny i Siddarthowie, którzy z nimi współpracują.

W takim świecie żyje Eltie Grunt, która wraz z innymi śmiałkami wsiada do statku zwanego ,,Ważka". Nazwa pochodzi od owada pochodzącego z Ziemii, a który obecnie jest już legendą. Wyruszają na niebezpieczna misję.

Książka ma prawie 900 stron, a akcja tutaj raczej nie jest dynamiczna. Nie znaczy to jednak, że nudziłam się podczas lektury. Nie znałam wcześniejszej książek z tego uniwersum i cieszę się, że w Głębie pomagałam poznać powoli. Nie byłam rzucona na głęboką wodę od razu. Później nieco przyspiesza akcja, ale nadal jest spokojnie. Co akurat bardzo mi odpowiadało.

Sci-fi zawsze kojarzyło mi się z ciężkim i niezrozumiałym dla mnie językiem. Marcin Podlewski posiada lekki styl pisania co sprawia, że książkę czyta się naprawdę przyjemnie i dość szybko.

Jeśli podobnie jak ja macie ochotę na sci-fi, ale boicie się, czy to gatunek dla Was to bardzo polecam ,,Głębia. Imprint".

Ja już nie mogę doczekać się kolejnego tomu.

Głębia 3. Napór
Marcin Podlewski0
Okładka ksiązki - Głębia 3. Napór

WOJNA! Wypaloną Galaktyką wstrząsa kosmiczny konflikt, jakiego nie widziano od tysięcy lat. Zagrożone są nie tylko systemy gwiezdne, ale i całe galaktyczne...

Głębia. Skokowiec
Marcin Podlewski0
Okładka ksiązki - Głębia. Skokowiec

Witaj w nowym wymiarze postapokalipsy. Oto Wypalona Galaktyka -- Droga Mleczna, która tysiące lat temu została spustoszona  przez serię potwornych...