Okładka książki - Grom z jasnego nieba. Opowieść o sztuce, życiu i nagłej śmierci

Grom z jasnego nieba. Opowieść o sztuce, życiu i nagłej śmierci

Wspaniały hołd dla arcydzieł holenderskiego złotego wieku

Kolorowe reprodukcje opisywanych dzieł

Laureatka Prize for Nonfiction 2024

Top 100 Must-Read Book magazynu ,,Time"

Nominowana do Women's Prize for Nonfiction 2024

12 października 1654 roku holenderskim miastem Delft wstrząsa nagła eksplozja. Carel Fabritius - dziś znany na świecie ze znakomitego obrazu Szczygieł - pracował wtedy w swoim atelier. Wraz z wieloma innymi mieszkańcami nie przeżył tego dnia.

Laura Cumming wprowadza nas w fascynujący świat Fabritiusa. Włócząc się po amsterdamskich zaułkach, przemierzając równinny krajobraz lub przystając w ciszy na nabrzeżu, odnajduje bogactwo codzienności, w której zrodziło się piękno dzieł Vermeera i Rembrandta, Halsa i de Hoocha. Snuje też osobistą opowieść o relacji z ojcem, szkockim artystą Jamesem Cummingiem, który przekazał jej wiedzę o kolorach, świetle i pożytkach z zaglądania pod podszewkę.

,,Zdarza się, że widok obrazu wywołuje grom, który na zawsze zmienia nasze życie i staje się początkiem miłosnego związku tak wyjątkowego w swej naturze, że doświadczają go jedynie wybrani szczęśliwcy - intymnej relacji z dziełem sztuki i jego twórcą. O takim właśnie olśnieniu opowiada w szczerej i osobistej książce Laura Cumming, Szkotka zauroczona Holendrem Carelem Fabritiusem, malarzem, któremu śmierć przyniósł wybuch prochowni w Delft w 1654 roku. Nieżyjącym od prawie czterech wieków, choć wciąż obecnym".

Prof. Piotr Oczko, UJ

Informacje dodatkowe o Grom z jasnego nieba. Opowieść o sztuce, życiu i nagłej śmierci:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2026-02-25
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Thunderclap. A memoir of art and life and sudden death

Tagi: Proza literacka Malarstwo Historia sztuki Artyści monografie o sztuce amsterdam

Kup książkę Grom z jasnego nieba. Opowieść o sztuce, życiu i nagłej śmierci