Okładka książki - Jedz normalnie. Osiągaj więcej

Jedz normalnie. Osiągaj więcej

Nie musisz być na żadnej diecie! Da się jeść normalnie i żyć zdrowo. Bo to właśnie "normalne" jedzenie, a nie ciągłe diety, to sprawdzony sposób na wygląd, z którym czujemy się dobrze, a przede wszystkim - na dłuższe i szczęśliwsze życie.

Tylko jak to zrobić?

Mamy mnóstwo trendów - keto, paleo, sirtfood, pszeniczny brzuch... Trudno za tym wszystkim nadążyć, prawda? Dlatego powstała ta książka, która trudne badania i skomplikowane tezy naukowców tłumaczy na ludzki język. Zamiast na modzie opieramy się na wiarygodnych źródłach.

Skorzystaj z praktycznych porad, które niczym w grze wideo faktycznie dodają "+10 do zdrowia".

Informacje dodatkowe o Jedz normalnie. Osiągaj więcej:

Jedz normalnie. Osiągaj więcej - opinie o książce

Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2025-01-26, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2025,

"Jedz normalnie" to książka przyjemna w odbiorze i napisana w sposób przystępny, bez zbędnego straszenia czy dietetycznego radykalizmu. Arkadiusz Matras stawia na zdrowy rozsądek i naukę, a nie na modne hasła i sensacyjne tezy, które regularnie zalewają media społecznościowe.

Dla osób, które interesują się żywieniem od lat, wiele informacji może nie być nowością. Książka raczej porządkuje wiedzę, niż ją rewolucjonizuje. To jednak jej zaleta, nie wada. Autor jasno pokazuje, że dietetyka nie polega na ciągłym obalaniu mitów, lecz na spokojnej analizie badań i kontekstu stylu życia.

Matras dobrze wyjaśnia, skąd bierze się to wrażenie chaosu. Nie z badań naukowych, lecz z uproszczonych przekazów, wyrwanych z kontekstu nagłówków i narracji budowanych pod zasięgi. Stanowisko nauki przez lata pozostaje w gruncie rzeczy spójne. Liczy się całość diety, styl życia i umiar, a nie demonizowanie pojedynczych produktów.

Dużym plusem książki jest konsekwentne podkreślanie, by ufać rzetelnej nauce i specjalistom z wykształceniem, a nie charyzmatycznym postaciom z internetu, które operują emocjami i anegdotami zamiast dowodami. Autor przypomina też ważną prawdę. W dietetyce rzadko kiedy odpowiedź brzmi ,,zawsze" albo ,,nigdy". Najczęściej brzmi ,,to zależy".

"Jedz normalnie" to bardzo dobra pozycja dla osób, które chcą zbudować solidne fundamenty wiedzy o żywieniu i nauczyć się odróżniać fakty od marketingu. Nie obiecuje cudów, ale oferuje coś znacznie cenniejszego. Spokój, rozsądek i zdrową relację z jedzeniem.

Arkadiusz Matras0
Okładka ksiązki - Schudnij raz na zawsze. Wylecz nadwagę i otyłość dzięki poradom opartym na badaniach naukowych

Każdy, kto próbował schudnąć, wie, że... łatwo nie jest. Diety-cud, efekt jo-jo czy sprzeczne informacje, którymi bombardują nas media społecznościowe...