Okładka książki - Każda rodzina ma swoją historię. Jak dziedziczymy miłość i stratę

Każda rodzina ma swoją historię. Jak dziedziczymy miłość i stratę

Co sprawia, że niektóre rodziny, mimo ogromnych trudności, potrafią się rozwijać, podczas gdy inne się rozpadają? Jakie sygnały zwiastują rozpad rodziny? W jaki sposób nawet niewielkie zmiany mogą realnie poprawić nasze relacje rodzinne?

Rodzina pełni niezwykle istotną funkcję w życiu człowieka. To w niej uczymy się, jak nawiązywać relacje, radzić sobie z emocjami, kształtujemy swoje przekonania oraz poczucie własnej wartości. Doświadczenia rodzinne w dużym stopniu wpływają na nasz rozwój oraz na to, jak funkcjonujemy w dorosłym życiu.

W książce Każda rodzina ma swoją historię Julia Samuel - uznana brytyjska psychoterapeutka - opisuje historie ośmiu rodzin, które musiały zmierzyć się z różnymi życiowymi wyzwaniami, między innymi stratą, traumą, chorobą czy rozstaniem. Pokazuje, jak dużą rolę w naszym życiu odgrywają historie rodzinne, oraz udowadnia, że mimo różnic i konfliktów rodziny mogą wspólnie stawiać czoła najpoważniejszym kryzysom. Dostarcza również narzędzi, dzięki którym możemy zrozumieć własną historię i budować zdrowsze oraz bardziej satysfakcjonujące relacje z bliskimi.

Każda rodzina ma swoją historię. Jak dziedziczymy miłość i stratę to poruszająca opowieść o sile więzi rodzinnych. O przebaczeniu, nadziei i miłości.

Informacje dodatkowe o Każda rodzina ma swoją historię. Jak dziedziczymy miłość i stratę:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2026-02-20
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Every Family Has A Story: How We Inherit Love and Loss

Tagi: psychologia Psychoterapia

Kup książkę Każda rodzina ma swoją historię. Jak dziedziczymy miłość i stratę

Sposób na żałobę. Historie o życiu, śmierci i przetrwaniu
Julia Samuel0
Okładka ksiązki - Sposób na żałobę. Historie o życiu, śmierci i przetrwaniu

Przewodnik dla wszystkich, którzy doświadczyli straty Śmierć dotyka każdego z nas, mimo to wciąż jest tematem tabu. Nie potrafimy o niej rozmawiać, a...

To też przeminie. Historie o zmianach, kryzysach i nowych początkach
Julia Samuel0
Okładka ksiązki - To też przeminie. Historie o zmianach, kryzysach i nowych początkach

Skoro zmiany są naturalną częścią życia, dlaczego jest nam tak trudno odnaleźć się na jego kolejnych etapach? Choć zdajemy sobie sprawę, że życie to...