Okładka książki - Kleopatry. Zapomniane królowe Egiptu

Kleopatry. Zapomniane królowe Egiptu

Najnowsza książka autora bestselleru Persowie. Epoka Wielkich Królów.

Kleopatra: kochanka, uwodzicielka i największa królowa Egiptu. Bardziej mityczna niż historyczna, unieśmiertelniona przez historię zauroczenia Juliusza Cezara i Marka Antoniusza. Zmarła ze żmiją przyciśniętą do piersi - przynajmniej tak głosi legenda.

Jednak prawdziwa historia życia Kleopatry jest jeszcze bardziej fascynująca. Była ostatnią z siedmiu Kleopatr, które rządziły Egiptem, zanim kraj został włączony do Cesarstwa Rzymskiego. Owe siedem Kleopatr napędzało dynastię Ptolemeuszy, macedoński ród, który władał Egiptem po śmierci Aleksandra Wielkiego. Naśladując praktyki bogów, Kleopatry poślubiały swoich rodzonych braci i dominowały w zwyczajowo patriarchalnym świecie polityki i wojny.

Każda z siedmiu Kleopatr sprawowała absolutną władzę w najbogatszym państwie starożytnego świata. Ich bezwzględne skupienie na dominacji skutkowało nadzwyczajnymi aktami zdrady i przemocy oraz morderstwami w najbardziej dysfunkcyjnej dynastii w historii świata.

Profesor Lloyd Llewellyn-Jones przedstawia świeże i przekonujące spojrzenie na prawdziwą historię Kleopatr oraz na urzekającą i tragiczną legendę ostatniej królowej Egiptu.

Pełna monarszych ambicji i bezlitosnych intryg ekscytująca biografia jednego z najokrutniejszych rodów w historii ludzkości. - Simon Sebag Montefiore.

,,Kleopatry" odsłaniają fascynującą historię wielu królowych epoki, wprowadzając czytelnika w polityczne intrygi, morderczą przemoc, kazirodztwo i epickie zmagania o władzę, które naznaczyły ich dynastię. - Kara Cooney.

Informacje dodatkowe o Kleopatry. Zapomniane królowe Egiptu:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2026-04-07
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: The Cleopatras

Tagi: Historia starożytna starożytny Egipt Starożytny Egipt (ok. 2686 p.n.e. - ok. 323 n.e.)

Kup książkę Kleopatry. Zapomniane królowe Egiptu

Persowie. Epoka Wielkich Królów
Lloyd Llewellyn-Jones0
Okładka ksiązki - Persowie. Epoka Wielkich Królów

Błyskotliwe, prowokacyjne, dogłębne studium jednego z największych imperiów i jednej z największych cywilizacji starożytnego świata. Gorąco polecam". -...