Okładka książki - Kocioł. Nowa misja astroMIAUty patronujemy

Kocioł. Nowa misja astroMIAUty

Tom 2 cyklu Kocioł

Kocioł znów wyrusza na kosmiczną wyprawę, tym razem jako legalny uczestnik misji. Choć jego Pańcia ma wątpliwości, czy to dobry pomysł, członkowie załogi i dowódczyni ich nie mają – astromiauta musi lecieć z nimi! Wkrótce okaże się, że obecność kota na pokładzie nie tylko będzie miała dobroczynny wpływ na samopoczucie załogi, ale też stanie się inspiracją rozwiązań pojawiających się problemów, takich jak kosmiczne śmieci czy zanieczyszczenie wody.

Zabawne przygody Kociołka na stacji orbitalnej są okazją do popularyzowania wiedzy o przestrzeni kosmicznej i astronautyce.

Informacje dodatkowe o Kocioł. Nowa misja astroMIAUty:

Opinie o książce - Kocioł. Nowa misja astroMIAUty

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:2026-03-13, Ocena: 6, Przeczytałam,
Dzięki znanemu już czytelnikowi kotu o imieniu Kocioł (poprzedni tom serii: Kocioł. Pierwszy astroMIAUta) po raz kolejny uratowane zostały losy ludzkości, a przynajmniej części stanowiącej skład załogi kosmicznej stacji badawczej. Zabawna treść książki Kocioł. Nowa misja astromiauty zaprasza do lektury. Całe szczęście, że Kocioł był w domu akurat wtedy, gdy zadzwoniła dowódczyni misji kosmicznej: w przeciwnym razie Pańcia by go w podróż nie zabrała. Kocioł nie mógł zrozumieć, jak można z takim lekceważeniem traktować jedynego we wszechświecie astromiautę? Dobrze że chociaż naukowcy w NASA znają się na ważnych sprawach i znakomitym osobistościom za wybitne zasługi umieją okazać wdzięczność – przysłanie kociego transportera w kształcie pojazdu kosmicznego z napisem PIERWSZY ASTROMIAUTA oznaczało, że tym razem Kocioł poleci w przestworza oficjalnie oraz legalnie. I poleciał, a kiedy obudził się w bazie na orbicie Księżyca, natychmiast się zdenerwował: za wszelką cenę trzeba uniknąć zderzenia z pędzącym wprost na nich fragmentem starego sputnika. I znów, jak w poprzednim tomie serii, Kocioł uratował sytuację, gdy goniąc szaleńczo za czerwoną kropką, podsunął załodze pomysł na wykorzystanie lasera. Nikt też nie mógł zaprzeczyć niezawodności terapeutycznych kocich mocy. No i jeszcze sprawa zbiorników z wodą zatrutą olejem silnikowym… Po przewróceniu ostatniej kartki czytelnik będzie wiedział, dlaczego zmiana fryzury ważna
Kocioł. Pierwszy astroMIAUta
Marta Rydz-Domańska0
Okładka ksiązki - Kocioł. Pierwszy astroMIAUta

Rzadko się zdarza, żeby ktoś wpadł w tarapaty tylko dlatego, że zasnął. Tak się przynajmniej zdawało Kociołkowi, nieco marudnemu i wiecznie głodnemu kocurowi...