Recenzja książki: Człowiek Zagadka i Liga Złoczyńców. Zuza Wróbel na tropie

Recenzuje: Danuta Awolusi

Siostra młodocianej detektywki Zuzy Wróbel została porwana! A stało się to pod koniec tomu drugiego.

Wiedziałam, że wujek zrobi wszystko, by odnaleźć moją siostrę. Wiedziałam też, że po raz pierwszy będę musiała złamać dane wujkowi słowo, ale czy mogłabym postąpić inaczej? Musiałam przecież zrobić wszystko, żeby Krysia się odnalazła. Wszystko! Kto by tego nie zrobił dla własnej siostry?

I w ten sposób tom trzeci, Człowiek zagadka i Liga Złoczyńców od razu wciąga nas w wir niesamowitych wydarzeń. Tomasz Duszyński kolejny raz udowadnia, że nie ma sobie równych, a młodzieżowe kryminały w jego wykonaniu to prawdziwe literackie perełki!

recenzja Człowiek Zagadka i Liga Złoczyńców. Zuza Wróbel na tropie

Tym razem sprawa jest poważna, bo bardzo osobista. Wiadomo – ten problem wcześniej czy później dotyka każdego śledczego.

Nazywam się Wróbel, Zuza Wróbel, i jestem detektywką. Brzmi nieźle, naprawdę, ale prawda jest taka, że na detektywkę się nie nadaję. Czasem w trudnych sytuacjach przychodzą chwile zwątpienia. Kiedy porwano moją siostrę, zdałam sobie sprawę, że to, co robiłam do tej pory, było zwykłą zabawą. Że Zuza Wróbel starała się spełnić dziecięce marzenie, ale gdy przyszło co do czego, zderzyła się z okrutną rzeczywistością. Krysi nie ma, nie wiadomo, gdzie jej szukać. Jest mi z tym bardzo ciężko.

Ta historia nie daje chwili oddechu! Ale w takim przyjemnym sensie, kiedy po prostu nie możemy się oderwać od lektury. Piętrzą się zdarzenia (z więzienia w Warszawie jednej nocy uciekło aż stu przestępców), pojawiają się kolejne tropy, a rozwiązania nie są oczywiste. Autor traktuje młodych czytelników jak równych sobie, dlatego ten kryminał wymaga myślenia i naprawdę zaskakuje zwrotami akcji. Wielkie brawa również za czarny charakter, bo to postać, która nie jest płytka i przez dłuższy czas ma wszystkich w garści.

Najciekawiej wypada jednak sama Zuza. To złożona, ciekawa i bardzo ludzka bohaterka. Potrafi działać w zespole, potrafi się wycofać, przyznać do błędu. Widać, jak dojrzewa, jak czuje i opowiada o emocjach. A jej przywiązanie do siostry jest wzruszające, bohaterki tworzą doskonały duet. Dziewczyna sporo główkuje, jest błyskotliwa i dzielna. Zuza jest po prostu super i aż chce się za nią podążać.

Poza Zuzą, sercem tej serii jest, oczywiście, klimat przedwojennej Warszawy. Duszyński cudownie wykorzystuje bogactwo tamtych czasów, co dla młodszych czytelników musi być szczególnie fascynujące. No i to słownictwo!

Jak wspomniałam, wielu z tych włamywaczy, kasiarzy, lipkarzy, doliniarzy i innego sortu bandytów skierował, na państwowy wikt w aresztach i więzieniach, mój wujek.

Pojawiają się też ciekawostki historyczne i gościnne występy postaci z tamtego okresu. Autor buduje w powieści napięcie, ale też nie zapomina o poczuciu humoru. Dzięki temu historia nie staje się przytłaczająca, mimo że stawka jest wysoka. Są też wątki związane z technologią i wynalazkami, które momentami brzmią jak elementy powieści science fiction. Dla mnie to bardzo duża zaleta!

Człowiek Zagadka i Liga Złoczyńców to powieść, która urzeka akcją, ale też daje do myślenia. Opowiada o relacjach, o tym, jak ważne jest wsparcie ze strony bliskich. Bo przecież razem można więcej! Warto pozostać z tą myślą po zakończeniu lektury nowej książki Tomasza Duszyńskiego.

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Człowiek Zagadka i Liga Złoczyńców. Zuza Wróbel na tropie

Zobacz opinie o książce Człowiek Zagadka i Liga Złoczyńców. Zuza Wróbel na tropie
Łapacz snów i inne opowiadania
Tomasz Duszyński0
Okładka ksiązki - Łapacz snów i inne opowiadania

Kim jest Bóg mieszkający w kamperze? Gdzie można spotkać gadającego niedźwiedzia i czy Syren z zatoki San Francisco potrafi pływać?Łapacz snów jest zbiorem...

Moje wielkie, greckie morderstwo
Tomasz Duszyński0
Okładka ksiązki - Moje wielkie, greckie morderstwo

To miało być niezapomniane, greckie wesele. Nikt nie spodziewał się, że z trupem w tle... Wakacyjna sielanka, antyczne kolumny i pisarz kryminałów wplątany...

Opad
Opad