Tajemniczy Człowiek Zagadka porwał siostrę Zuzy Wróbel.
Więzienia stanęły otworem, a w stolicy grasuje Liga Złoczyńców. Wujek Zuzy, komisarz Antoni Wróbel, ma pełne ręce roboty. Czy uda mu się zapanować nad chaosem w Warszawie i czy odnajdzie swoją bratanicę Krysię? A może to Zuza - jak zawsze - będzie musiała wraz z przyjaciółmi wziąć sprawy w swoje ręce?
Samozwańczy Król Złoczyńców nie daje za wygraną, trudno jest odkryć jego misterny plan. Z takim przeciwnikiem Zuza jeszcze nie miała do czynienia.
Od czego jednak są Detektywi z Domu pod Dębem?
Pościgi, zagadki, zwroty akcji, pełna życia Warszawa ubiegłego wieku i tajemnice Zamku Królewskiego. Czeka was przygoda pełna humoru i nieustające dreszcze emocji.
#zagadka #humor #historia
Wydawnictwo: Dwukropek
Data wydania: 2026-03-25
Hej hej
Przedwojenna Warszawa wita a wraz z nią Zuza Wróbel, niesamowita, troszkę roztrzepana dziewczynka, która w przyszłości chce zostać detektywką.Nie ma to, jak kolejna super seria od Wydawnictwa Dwukropek. Naprawdę mam słabość do każdej młodzieżowej, która ukazuje się nakładem tego Wydawnictwa, bez względu na to, czy to przygodówka, czy kryminał dla dzieci. Jakbym cofała się w czasie i znów mogła mieć naście lat i przeżywać fascynujące, tajemnicze, trochę magiczne przygody.Zuza Wróbel na tropie to seria składająca się z trzech tomów. Dziś będzie o ostatnim, ale zachęcam Was do nadrobienia poprzednich, bo naprawdę warto. Cała seria ma klimat barwnej, przedwojennej Warszawy. W każdej części znajdziemy zagadkę detektywistyczną i nietuzinkowy humor. Całość to taki kryminał retro połączony z wątkami przygodowymi z dodatkiem elementów, można by rzec science-fiction, związanych z technologią, czy też szalonymi wynalazcami.Autor Tomasz Duszyński spisał się na medal i naprawdę szkoda, że to już ostatni tom. Mam nadzieję, że niedługo ukaże się kolejna seria młodzieżowa tego autora, która wciągnie równie mocno.,,Zuza wróbel na tropie. Człowiek Zagadka i Liga Złoczyńców" to ostatni tom, ale jakże ekscytujący i wywołujący dreszczyk emocji. Zuza Wróbel ma do rozwiązania nową zagadkę związaną z porwaniem jej siostry. I choć jej wuj za każdym razem próbuje chronić Zuzę i trzymać z dala od takich spraw, to ona nie byłaby sobą jakby nie prowadziła własnego śledztwa, które jak się okazuje, wnosi dużo do sprawy. Zuza widzi to, czego dorośli nie widzą. Widać tu naprawdę fajny kontrast. Autor ukazał, jak dorośli podchodzą do śledztwa, a jak widzą pewne sprawy dzieci. I morał z tego taki, że dorośli omijają wiele szczegółów. Oprócz śledztwa, które jak się okazuje, jest dość poważne, gdyż mamy do czynienia z organizacją przestępczą, która chce zawładnąć miastem, autor skupił się również na stworzeniu atmosfery dawnej stolicy, barwnie opisując wiele miejsc, co jest także walorem edukacyjnym
Pozycja naprawdę hipnotyzująca. Nie można oderwać się od czytania. Zuza jest świetnie wykreowana. Odznacza się odwagą, której można pozazdrościć. Autor dorzucił tutaj również wątek rodzinny, co jest dla mnie dużym plusem. Klimat ,,vintage" z pazurem to coś niesamowitego i do tego girl power w dawnym stylu.Polecam gorąco.
Zuza Wróblem to bohaterka trylogii kryminalnej dla dzieci. Akcja książek osadzona jest w czasach przedwojennych. Dziewczynka chce być detektywem i często pomaga swojemu wujkowi. Tym razem będzie miała trudnego przeciwnika. Jest nim Samozwańczy Król Złoczyńców, którego plany są trudne do odgadnięcia.
To co uwielbiamy w tej serii to klimat przedwojennej Warszawy, który wraz z specyficznym humorem sprawia, że książka jest miłą lekturą, która wciąga i intryguje.
W książce nie zabraknie intryg i niebezpiecznych wydarzeń, które trzymają w napięciu. Są również zaskakujące zwroty akcji, dzięki którym nie jest tak łatwo odłożyć tę książkę.
Książka chociaż napisana jest dla dzieci, to muszę przyznać, że i mnie porwała. Nie znajdziemy w niej opisów nastrojów mieszkańców tuż przed wybuchem wojny. Nie będzie też tutaj rozważań politycznych i historycznych wspomnień. Ale za to zajdziemy w niej elementy nieco science-fiction, jakim są ciekawe wynalazki technologiczne jak na tamte czasy.
Książka napisana jest lekkim i przyjemnym stylem. Pomimo, że nie jest cienka czyta się naprawdę szybko. Dzieje się w niej bardzo dużo i nie ma mowy tutaj nudzie.
Jeśli szukacie ciekawej serii detektywistycznej dla Waszych dzieci to seria o Zuzi Wróbel będzie idealna na prezent.
Każde dziecko wie, że płetwy, macki i mnóstwo oczu to domena stworzeń z głębin oceanicznych. Zdziwimy się więc, gdy w niedalekiej przyszłości opis ten...
,,Mam na imię Zuza, Zuza Wróbel i jestem detektywką. No dobrze, może formalnie jeszcze nią nie jestem, ale jestem pewna, że nią zostanę w najbliższej przyszłości...
Przeczytane:2026-04-02, Ocena: 6, Przeczytałem,
?????
To już trzeci tom przygód przebojowej młodej detektywki Zuzy Wróbel. Tym razem sprawa, którą musi rozwiązać dziewczyna, ma dla niej osobisty charakter. Chodzi o porwanie jej starszej siostry przez tajemniczego Człowieka Zagadkę, który wraz z dużą grupą zbiegłych więźniów paraliżuje całą Warszawę.
??
Książki z tej serii są dla mnie naprawdę dobrą rozrywką i gwarancją świetnie spędzonego czasu. Wciągają od pierwszego rozdziału i trzymają w napięciu do ostatniej strony. Są przy tym też bardzo zabawne.
Tomasz Duszyński barwnie odmalowuje klimat międzywojennej Warszawy i tworzy ciekawe postaci, których dialogi często wywoływały uśmiech na mojej twarzy.
Jeśli lubicie kryminały retro, zagadki i humor w książkach, myślę że polubicie się z tytułową Zuzą tak jak ja.
Polecam wszystkim małym i dużym detektywom!
??
[współpraca reklamowa z @wydawnictwo_dwukropek]