,,Chcę działać, walczyć i nie tracić ani chwili" - powiedziała Zofia Kossak, kiedy wybuchła II wojna światowa. Ta znana już wówczas nie tylko w Polsce, ale na świecie, pisarka i publicystka, odłożyła pisanie na rzecz pomocy Żydom, ukrywającym się po aryjskiej stronie. Dostarczała im pieniądze i podrobione dokumenty. Była współzałożycielką dwóch tajnych organizacji: Frontu Odrodzenia Polski i Rady Pomocy Żydom ,,Żegota". Więziona w KL Auschwitz-Birkenau, gdzie cudem uniknęła śmierci, swoje wspomnienia opisała w książce Z otchłani. Pochodziła z wybitnej rodziny Kossaków, była spokrewniona ze słynnymi malarzami Wojciechem i Jerzym Kossakami, a także z Marią Pawlikowską-Jasnorzewską, Magdaleną Samozwaniec i Simoną Kossak. Była niezwykłą osobą i niezwykłe było jej życie. Oto jej historia.
Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2025-09-25
Postać Jerzrego Kukuczki wspominana jest nieprzerwanie, od tragicznego października 1989 roki. Jego życiorys nadal nas zachwyca i intryguje - nie tylko...
Janusz Korczak już jako student i wolontariusz w Czytelni (wówczas jeszcze pod nazwiskiem Henryk Goldszmit), dobrze rozumiał, jak rozmawiać z dziećmi. ...
Przeczytane:2026-01-24, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2026, 26 książek 2026, 12 książek 2026, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026,
Wojna to najgorsze, co może przytrafić się w życiu każdego człowieka, cierpią wtedy niewinni i to kompletnie niepotrzebnie, niestety przeszłości się nie zmieni, a i przyszłość jest dość niepewna, dlatego warto doceniać wolność, którą mamy.
Konspiratorka to opowieść o Zofii Kossak, która podczas II wojny światowej postanowiła pomagać Żydom, dostarczała im pieniądze i podrobione dokumenty ryzykując własnym życiem. Historia zaczyna się wtedy, kiedy młoda Zosia podczas wyprawy w ukochane Tatry dowiaduje się, że wybuchła wojna, a następnie mamy fragmenty z jej tułaczki wraz z jej mamą, której nigdy nie chciała opuścić i bardzo martwiła się o jej zdrowie.
Historia jest dość ciekawa, niestety też bardzo smutna, ale to właśnie był taki czas, pełen strachu i niepewności. Bohaterka tej książki była bardzo odważna i chciała pomóc tym najsłabszym, którzy mieli najmniejsze szanse na przeżycie. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego, jak dbała o najbliższych, nigdy się nie poddawała i nawet w najtrudniejszych chwilach nie zwątpiła w to, co robi, nigdy nie chciała dla siebie taryfy ulgowej i pomimo własnych problemów nigdy nie odmawiała pomocy. Mamy tutaj wiele ciekawych historii z jej życia, a mnie najbardziej spodobała się ta o obrazie, pewnego dnia Zofia podążyła za głosem, który ją wzywał i trafiła do sklepu, gdzie był obraz Matki Boskiej Częstochowskiej, był on wyjątkowo brzydki, ale kobieta wiedziała, że musi go mieć. Kiedy udało się już jej uzbierać wcale nie małą kwotę pieniędzy i zakupiła obraz i zabrała go do domu, a w nocy bomba spadła dokładnie na ten sklep. Jest to niesamowita historia, może to zbieg okoliczności, ale wydarzyło się to naprawdę i mnie bardzo ten fragment zapadł w pamięć.
Nie jestem fanką zagłębiania się w historię i nie spodziewałam się tego, że ta książka tak mnie wciągnie, jest ona świetnie napisana, każda opowieść jest bardzo interesująca, a całość wzrusza i porusza. Na pewno będzie ona odpowiednia dla dzieci starszych oraz młodzieży, żeby oni również mogli zobaczyć, ile ryzykowali nasi rodacy, żeby młodsze pokolenia mogły żyć w wolnym kraju.