Okładka książki - Kowbojskie tango

Kowbojskie tango

Hipnotyzujący kalejdoskop opowieści o odważnych i zniszczonych

Finalistka Nagrody Bookera i Women's Prize for Fiction po raz kolejny zachwyca pisarskim kunsztem. Wielkim kręgiem pokazała, że potrafi tworzyć monumentalne powieści. Kowbojskim tangiem udowadnia, że jest mistrzynią różnych form opowiadania ludzkich historii i jedną z najważniejszych współczesnych pisarek.

Ingrid szuka w lawinie zaginionego kochanka i cudem wymyka się śmierci.

Podróż poślubna Lyli i Billa w rumuńskie góry kończy się niewyobrażalną tragedią.

Sammy, milcząca kowbojka, ucieka z piekła. Pragnie tylko wybawienia, a na lata wikła się w skomplikowany miłosny trójkąt.

Niczym w pełnym emocji tańcuna powierzchnię przedzierają się tu najgłębiej skrywane niepokoje i pragnienia. Maggie Shipstead z czułością i błyskotliwą ironią pokazuje, że pod skórą każdego człowieka zawsze buzują te same uczucia. Głód miłości i tęsknota za byciem zauważonym.

Maggie Shipstead łączy kinowy rozmach z poetycką troską o szczegół.

,,The Times"

Rzadko zdarza się pisarz, który potrafi stworzyć przekonujący świat na kilku stronach, tak samo jak w powieści liczącej 600 stron.

,,The Guardian"

Ta sama mrożąca krew w żyłach błyskotliwość, co w najbardziej niepokojących opowiadaniach Daphne du Maurier.

,,Financial Times"

Informacje dodatkowe o Kowbojskie tango:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-01-28

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Kowbojskie tango

Kowbojskie tango - opinie o książce

Avatar użytkownika - Pistol
Pistol
Przeczytane:2026-02-06, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Już od pierwszego opowiadania wiadomo, że nie jest to zwykły zbiór przypadkowych tekstów. Maggie Shipstead lawiruje między motywami typowo ,,amerykańskimi", bawi się klimatem kowbojskim, wplata elementy klasycznej amerykańskiej powieści, dużo tu erotyzmu, ale smacznego i przyjemnie działającego na wyobraźnię. Nie można oprzeć sie wrażeniu, że te opowiadania są absolutnie DOSKONAŁE, że obcujemy z lit. z najwyższej światowej półki. Jestem bardzo ciekawy innych powieści pisarki, która dzięki ,,Kowbojskiemu tangu" wskoczyła na moją listę ,,ulubionych". Polecam z całego, czytelniczego serca.

Avatar użytkownika - bellagrand
bellagrand
Przeczytane:2026-02-04, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Literatura amerykańska przez WIELKIE ,,L". Autorka niewątpliwie odrobiła lekcję historii amerykańskiej literatury i dopieściła ją wyobraźnią, talentem oraz wrażliwością. Jej bohaterowie są pokiereszowani przez los, zagubieni i zdezorientowani, ale nie bez nadziei. Historie dostarczają rozrywki wyższych lotów - każde z 10 opowiadań to osobna historia i każda wciąga tak samo i równie mocno zachwyca stylem. Mam wrażenie, że Maggie Shipstead przemyślała każde słowo i każdy przecinek każdego tekstu. Sztos

Avatar użytkownika - czytoryjka
czytoryjka
Przeczytane:2026-01-27, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2026, Mam,

"Kowbojskie tango" to zbiór dziesięciu opowiadań, z których każde przedstawia odrębną historię. Autorka kreśli różnorodne sytuacje oraz portrety bohaterów o odmiennych osobowościach. W swoich tekstach nie koncentruje się wyłącznie na przełomowych momentach i silnych uniesieniach, ale poświęca uwagę także prozie codziennego życia. Pisze również o miłości, nie zawsze romantycznej, ukazując ją jako uczucie o wielu obliczach.

Jak to bywa w przypadku zbiorów opowiadań, jedne teksty podobają się bardziej, inne mniej. Największe wrażenie zrobiło na mnie opowiadanie tytułowe, "Kowbojskie tango", choć równie mocny okazał się wstęp w "Znajomej z miejsca 10a". Autorka posługuje się żywym, bezpośrednim językiem i nie stroni od prostych sformułowań. Ta momentami surowa prostota bardzo mi odpowiadała, zwłaszcza że słowa są zawsze precyzyjnie wplecione w fabułę. Rzadko miałam poczucie, że któryś fragment brzmi nienaturalnie. Wyraźnie widać, że autorka potrafi bawić się językiem, zachowując przy tym duże wyczucie.

W niektórych opowiadaniach autorka zostawia zakończenia otwarte, pozwalając czytelnikowi samodzielnie wyobrazić sobie dalszy rozwój wydarzeń.

Jeśli lubicie krótkie formy to "Kowbojskie tango" powinno przypaść Wam do gustu. Ze względu na różnorodność opowiadań każdy znajdzie tu coś dla siebie. Do mnie jednak nie przemówiły. Wiem, że szybko o nich zapomnę. Muszę jednak przyznać, że styl autorki na tyle mi się spodobał, że chętnie sięgnę po jakąś jej powieść.

Współpraca barterowa z Wydawnictwem Znak.

Kowbojskie tango to zbiór 10 opowiadań, które przedstawia nam autorka. Każda opowieść jest inna, opisuje innych bohaterów i inne wydarzenia. Część z nich z przyjemnością przeczytałam bym w dłuższej formie.

Pierwsze opowiadanie, które najbardziej przypadło mi do gustu, mówi o Sammy. Główna bohaterka to milcząca kowbojka, która przyszła niewiadomo skąd. Uciekła z piekła i właśnie na farmie odnalazła azyl. Jednak na lata uwikłała się w skomplikowany miłosny trójkąt.

Kolejne opowiadania poruszają różnorakie tematy. Znajdziemy tu coś o miłości, śmierci, $exie, a nawet władzy. Poznamy młode małżeństwo, które jeszcze nie wróciło z miesiąca miodowego, a już wie, że to koniec ich związku. Przeczytamy o tym jak sekrety rodzinne odkrywane są dopiero po śmierci. Powspominamy o życiu byłej aktorki. Poznamy codzienność ludności, która żyje na krańcu świata.

Zdecydowanie każdy z nas znajdzie tu swoją ulubioną opowieść.

Avatar użytkownika - matkawiedzma
matkawiedzma
Przeczytane:2026-01-18, Ocena: 4, Przeczytałem, 2025 PRZECZYTANE,

To nie są historie, które krzyczą. One raczej tańczą - czasem nieporadnie, czasem boleśnie blisko, czasem z dystansem, który rani bardziej niż dotyk. Kowbojskie tango to zbiór opowieści pozornie zwyczajnych, a jednak podszytych emocjami, które potrafią rozsadzić człowieka od środka.

Krótkie formy mają to do siebie, że uderzają szybko i celnie. I dokładnie tak działa ten zbiór. Każde opowiadanie to osobny świat, nowi bohaterowie, inne pragnienia i inne lęki. A jednak między nimi krąży wspólny rytm - napięcie między tym, czego chcemy, a tym, co dostajemy. Między bliskością a dystansem. Między decyzją a jej konsekwencją.

Shipstead pisze z ogromną czułością, ale nie oszczędza swoich bohaterów. Pozwala im być nieładnymi emocjonalnie, pełnymi sprzeczności, czasem zwyczajnie trudnymi. I właśnie dlatego jej bohaterowie są tak prawdziwi.

Kowbojskie tango - miłosny trójkąt, ranczo w Montanie i emocje bez instrukcji obsługi

Podziękowania - ambicje, wstyd, pamięć i cena twórczości

Podziemia - Paryż, ojcostwo, narastające wątpliwości i jedna decyzja

Anielska ciągotka - gdy rodzinne sekrety odkrywane są po śmierci

La Moretta - podróż poślubna, która zmienia wszystko

W wiosce olimpijskiej - dwoje sportowców i jedna wspólna noc

Znajoma z miejsca 10A - wspomnienia byłej aktorki

Jagnięta - poruszające rozważania o życiu, śmierci i bezradności

Wielka Środkowopacyficzna Kompania Eksploatacji Guana - codzienność na krańcu świata, gdzie choroba, konflikt i samotność są normą

Na przełaj - przeszłość, która wraca w myślach i nie daje o sobie zapomnieć

Kowbojskie tango wchodzi tak dobrze właśnie dlatego, że nie próbuje nikogo polubić na siłę. Bohaterowie bywają niewygodni, irytujący, momentami wręcz antypatyczni - dokładnie jak ludzie w prawdziwym życiu. To książka, która nie podaje gotowych odpowiedzi, ale zadaje pytania. O to, kim jesteśmy w relacjach oraz o to, co zostaje z nas, gdy muzyka cichnie, a taniec się kończy.

Wielki krąg
Maggie Shipstead0
Okładka ksiązki - Wielki krąg

Niebo jest pełne pułapek i pokus Zachwycająca powieść o pasji, która podrywa do lotu 1914 rok, zachodnie Stany Zjednoczone. Ocaleni jako niemowlęta...

Zaskocz mnie
Maggie Shipstead0
Okładka ksiązki - Zaskocz mnie

Oszałamiająca... Autorka, niczym genialny choreograf, stworzyła zapierające dech w piersiach dzieło sztuki. ,,O, The Oprah Magazine" Od tej pory...