Czy kiedykolwiek siedzieliście na lekcji chemii, myśląc: po co mi to?
Już nie musicie się zastanawiać! W tej książce znajdziecie praktyczne informacje, które wyjaśnią wam, do czego w życiu potrzebna jest chemia!
Dlaczego jedzenie smakuje w określony sposób?
Dlaczego woda w morzu jest słona?
Czy to prawda, że nawet skałę da się zjeść?
I co tak naprawdę znaczy, że jedzenie to sama chemia?
Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w książce z serii ,,Po co mi ta nauka?", która zabierze czytelników w fascynującą podróż po świecie chemii.
Dzięki tej fantastycznej książce odkryjcie wiele sekretów nauki! W środku czeka na was mnóstwo ilustracji, infografik, zabawnych rysunków i ciekawostek, które sprawią, że czytanie będzie prawdziwą frajdą! Odpowiecie też sobie na najważniejsze pytanie: PO CO MI TA CHEMIA? Może się okazać, że wiedza z tej książki nie raz uratuje wam życie!
Publikacja nie ogranicza się jednak tylko do teorii. Zawiera także praktyczne porady i eksperymenty, które można przeprowadzić samodzielnie w domu, takie jak przygotowanie przezroczystych kostek lodu czy badanie różnic między wodą a olejem. Podczas czytania na pewno nie będziecie się nudzić!
Seria ,,Po co mi ta nauka?" w przystępny sposób wyjaśnia, jak nauka jest obecna w każdym aspekcie naszej codzienności, oraz pokazuje, jak można ją wykorzystać do poprawy naszego zdrowia i jakości życia.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-08-28
Kategoria: Poradniki
ISBN:
Liczba stron: 144
To już drugi tom świetnej naukowej serii od wydawnictwa Świetlik.
Jeśli nie przepadaliście za lekcjami chemii, myśląc: po co mi to? Ta książka zmieni Wasze nastawienie!
Niesamowita dawka wiedzy, ciekawostek i sekretów chemii pochłonie Was od pierwszych stron i rozbudzi Wasze zainteresowania.
Sekrety chemii możemy znaleźć w codziennych sytuacjach i jeśli dobrze je wykorzystamy, będziemy mogli wypić jeszcze smaczniejszy kompot niż do tej pory i zjeść smaczniejsze ziemniaki na obiad.
Niniejsza książka skupia się przede wszystkim na chemii organicznej, czyli na tej części chemii, która opowiada o związkach chemicznych budujących nasz organizm i o przemianach, jaki ich dotyczą.
Oprócz ogromnej dawki wiedzy będziemy mogli wykonywać także własne eksperymenty, które pozwolą Wam przyjrzeć się różnym procesom chemicznym.
Książka podzielona jest na działy:
w każdym z nas jest ocean,
Bez białka nie ma ciałka,
Jest tłusto- jest mega
Słodki świat gigantów
Same pyszności
Tak więc, czy skalę da się zjeść?
Przekonaj się sam!
Dołącz do leśnych przyjaciół i spędź święta w wyjątkowym towarzystwie! Pewnego jesiennego dnia leśne zwierzęta rozmawiają o nadchodzącej Gwiazdce. Zwierzaki...
Czy kiedykolwiek siedzieliście na lekcji biologii, myśląc: PO CO MI TO? Już nie musicie się zastanawiać! W tej książce znajdziecie praktyczne informacje...
Przeczytane:2025-04-10, Ocena: 5, Przeczytałam,
Znacie takie powiedzenie, że „jedzenie to sama chemia”? Jego autor trafił w punkt, a udowadnia to Krzysztof H. Olszyński w popularnonaukowej książce dla dzieci „Nawet skałę da się zjeść i inne sekrety chemii”. Bo procesy chemiczne towarzyszą nam również w kuchni (nawet kiedy nie jesteśmy tego świadomi), a wiele pierwiastków jest nam potrzebnych do tego, aby zdrowo rosnąć i się rozwijać. Jak łączyć produkty, aby wycisnąć z nich, jak najwięcej dobrego, aby były smaczne i wartościowe? Tego dowiemy się studiując chemię właśnie.
Autor zaznacza, że w swojej książce porusza tematy związane z chemią organiczną. Ja ujmę to jeszcze prościej. Będzie o człowieku i o jedzeniu. A właściwie to Olszyński wychodzi od wody, jako źródła życia. Podobno życie na ziem wyszło właśnie z wody, więc to idealny punkt wyjścia. Ale wy jeszcze nie wychodzie, plissss. Kolejne rozdziały to ogrom wiedzy praktycznej. Zresztą taka jest idea publikacji z serii „Po co mi ta nauka?”. Pokazać, że uczymy się, bo to się w życiu przydaje. Nawet kiedy zapomnimy nazwę jakiegoś procesu, ale zapamiętamy jego przyczynę i skutek, to dzięki temu zrobimy coś lepiej.
Olszyński wspaniale połączył naukę z promowaniem zdrowego stylu życia. Jasno i wyraźnie wyjaśnił, dlaczego ważna jest zróżnicowana dieta, co dobrego robią w naszym ciele witaminy i minerały i skąd je czerpać. Nie mędrkuje, nie poucza, ale w zabawny sposób, bazując na ciekawych przykładach i porównaniach wyjaśnia co z czym i dlaczego, albo bez czego.
Rewelacja. Dzieciaki uwielbiają same odkrywać świat i „sprzedawać” te nowinki rodzicom. Pamiętam, jak po lekcji o segregowaniu śmieci M. wprowadziła w domu swoje porządki i pilnowała nas, abyśmy stosowali się do zasad. Ale dziś nie o tym. Dążę do tego, że „Nawet skałę da się zjeść” daje dzieciom właśnie takie możliwości. Niech z nich korzystają. Niech same dojdą do tego, jak skomponować zdrowy talerz. Niech zmienią się w małego chemika i rozłożą swoje jedzenie, może nie od razu do atomów, ale chociaż przemyślą co daje organizmowi.