Okładka książki - Noc zagłady

Noc zagłady

W noc duchów nikt nie usłyszy twojego krzyku.

Mała podwarszawska wieś Wieszczów powoli się wyludnia. Zrażeni brakiem perspektyw i dojmującą nudą mieszkańcy stopniowo porzucają to ponure miejsce.

Kiedy pojawia się pomysł, by zorganizować Wielkie Święto Duchów, mieszkańcy Wieszczowa widzą w nim szansę. Ta widowiskowa impreza mogłaby nie tylko zjednoczyć społeczność, lecz także przyciągnąć tłumy spragnionych klimatycznej rozrywki przyjezdnych. Nie wszyscy jednak podzielają ten zapał. Czy to tylko uprzedzenia? A może ktoś doskonale wie, że w taką noc prawdziwe demony budzą się... w ludziach?

Ten mroczny thriller Justyny Jelińskiej zburzy twoje poczucie bezpieczeństwa. Myślisz, że zło jest gdzieś daleko, a twoja okolica to spokojne miejsce? Pamiętaj, czasem łatwiej zobaczyć ducha, niż odkryć przerażającą prawdę o ludziach, którzy mieszkają tuż obok.

Informacje dodatkowe o Noc zagłady:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-15

Tagi: Horrory i literatura grozy Thrillery i suspens

Kup książkę Noc zagłady

Noc zagłady - opinie o książce

Avatar użytkownika - zaczytania
zaczytania
Przeczytane:2025-11-02,

Ale to było dobre! Moje pierwsze spotkanie z twórczością Justyny Jelińskiej uważam za więcej niż udane i poproszę o jeszcze, nie wspominając o tym, że nabrałam ochoty na nadrobienie poprzednich książek autorki. Przeczytałam ten thriller w kilka godzin, które minęły mi z prędkością kota biegnącego do miski, która właśnie wypełnia się chrupami, czyli gdyby ktoś nie wiedział - bardzo szybko.

✨️Kto pokocha?

Nie wyobrażam sobie, że w ogóle może być ktoś, kto nie pokocha. Tu jest taki klimacik, że ho ho. Hermetyczność, mała wiejska społeczność, elementy horroru, atmosfera Halloween, mrok, jakiś typ zabi*ający niewinnych ludzi, despotyczny proboszcz i temperamentna policjantka.

✨️Za co pokochasz?

Za tempo akcji i sukcesywne budowanie napięcia oraz poczucie bycia wciąganym w całą tę halloweenową imprezę, która miała być dobrą zabawą, a zmieniła się w festyn śmi*rci, odbywający się pod osłoną nocy. Pokochasz za kontrast: religijny fanatyzm kontra amerykanizacja. Jeśli lubisz w książkach małe społeczności, to jesteś w domu — ten thriller to kwintesencja tego motywu. Każdy się zna, wszyscy wszystko o sobie wiedzą, a ksiądz myśli, że jest panem całej wsi. Pokochasz też za bohaterów, a szczególnie za aspirant Alicję "Ptaszynę" Kruk, uwierz mi.

✨️Czy ja pokochałam?

Bardzo! Ta książka dała mi wszystko to, czego potrzebowałam, zwłaszcza że w październiku lubię sięgać po takie klimatyczne i tematyczne historie. Przyznam, że do pewnego momentu było mi nawet przytulnie w tej małej wieszczowskiej społeczności. Autorka świetnie oddała atmosferę halloweenowej imprezy, której mieszkańcy wyczekiwali z niecierpliwością. Podobało mi się to, że mimo iż pojawiają się głównie te same postaci i wokół nich kręci się akcja, to wyczuwalny był wszechobecny zamęt i tłum ludzi, czuć było dynamikę. Ba! Oczami wyobraźni widziałam noc, z której czeluści przebijały światła dekoracji i słychać było głosy przybyłych na imprezę gości.

✨️Czy polecam?

Tak! Szczególnie teraz, bo fajnie tak poczuć dreszczyk emocji i zsynchronizować wydarzenia z książki z czasem rzeczywistym. Jeśli więc szukasz thrillera na Halloween, to "Noc zagłady" będzie wyborem doskonałym. To historia idealna na jesienny wieczór – mroczna, wciągająca, pobudzająca wyobraźnię.

✨️O czym jest?

Wieszczów to mała podwarszawska wieś. Brak perspektyw do rozwoju sprawia, że mieszkańców tylko ubywa. Lokalna społeczność, wbrew sprzeciwom proboszcza organizuje Wielkie Święto Duchów — imprezę, która być może, jak na ironię, wprowadzi trochę życia do tego smutnego i wyludnionego miejsca. Wydarzenie przyciąga ludzi z całego kraju. Niestety, w pewnym momencie to, co miało być zabawą, zmienia się w pogoń za morder*ą, który postanowił na własną rękę wymierzać sprawiedliwość i dać ludziom to, czego podobno sami chcieli — strach i śmie*ć. Tylko że dla nich miała to być zabawa, a nie krwawa jatka.

Mała wieś, bez perspektyw rozwoju dla młodych ludzi. Co z tym idzie? Miejscowość coraz mocniej się wyludnia, społeczeństwo się starzeje.. Mieszkańcy robią wszystko, by choć trochę przyciągać czy to turystów, czy być może nowych mieszkańców.. Pani sołtys wraz z mieszkańcami postanawia zorganizować Wielkie Święto Duchów, czyli taki odpowiednik Halloween. Mieszkańcy angażują się, w przygotowania. Oczywiście, jedni bardziej inni mniej są też przeciwnicy. Jedni mówią o tym bardzo otwarcie, jak się domyślacie np. ksiądz co jest oczywiste w tak małym społeczeństwie. Duchowny wolałby nie kusić losu i demonów...
Czy obawy są uzasadnione? Co może wydarzyć się podczas imprezy na wsi? Otóż zapewniam Was, że wiele! Już Justyna Jelińska o to zadbała.

Co Wam mogę powiedzieć? Czytam książki Justyny od jej debiutu ? (oprócz horroru, przepraszam ?). I nie bez powodu czytam kolejne propozycje czytelnicze. Autorka z każdą kolejną historią nabiera wiatru w żagle. Tworzy mocne, zawiłe historie. Nie boi się trudnych tematów, tworzy realnych rzeczywistych bohaterów, i czytając tą książkę, czułam że mogło to się wydarzyć naprawdę!
To naprawdę idealna książka na Halloween, która zapewni Wam ciarki na plecach, ale śmiało możecie ją czytać całą jesień i zimę.
Mocno się wciągnęłam w fabułę, pod koniec to już mi autorka tak namieszała, że podejrzewałam dosłownie każdego! Oj uwielbiam to uczucie ?
A zakończenie? No oczywiście, że się nie domyśliłam!

Jeśli lubicie kryminalne tematy, krwawe, tajemnicze w małych społecznościach to już wiecie co powinniście przeczytać ??

Halloween. Dla jednych świetna zabawa, dla innych profanacja Kościoła naruszająca wartości religijne. Jednak czy w imię własnych przekonań można dopuścić się zbrodni? Czy tak trudno jest uszanować odmienny punkt widzenia innych ludzi?
Nina czeka na ten dzień cały rok. Wielkie Święto Duchów to dla młodej kobiety jedyna rozrywka oraz jedyny czas, kiedy jej mała wioska tętni życiem. Wieszczów już dawno został zapomniany, mało kto chce tam zostać i dopiero ich własna wersja świętowania Halloween zapewnia im odrobinę rozgłosu. Nikt jednak nie pomyślał, że w tłumie i wśród przebranych za potwory, może czaić się zło, które jest prawdziwe...
,,Noc zagłady" to moje pierwsze spotkanie z piórem Pani Justyny i już wiem, że nie ostatnie. Świetnie włada słowem pisanym, wprowadzając nim odpowiedni, mroczny klimat, który oddziałuje na czytelnika, wywołując niepokój, niepewność oraz podejrzliwość. Ale w tej pozycji Autorka nie stawia jedynie na granie na emocjach, tworząc genialne portrety psychologiczne różnych postaci. Ponadto ukazuje jak cienka jest granica między wiarą a fanatyzmem i jak zwichrowane potrafią być ludzkie umysły, skrywane za uśmiechem i dobrym słowem. Co ważne, otrzymujemy tutaj także delikatną warstwę obyczajową, która sprawia, że bohaterowie są nam bliżsi, lepiej ich rozumiemy, a tym samym bardziej angażujemy się w ich losy. Nie można również odmówić Pani Justynie zdolności wodzenia czytelnika za nos, co jest jak najbardziej mile widziane w gatunku. Całokształt fabuły jest porywający i mroczny, zaskakujący, ale i wywołujący refleksję nad ludźmi, ich wyborami i tym, co pcha ich do działania. To naprawdę świetna lektura na jesienne wieczory, która zapewni wiele emocji, ale i pozostawi z satysfakcją po świetnej przygodzie czytelniczej. Polecam!

Zdążyć przed śmiercią
Justyna Jelińska0
Okładka ksiązki - Zdążyć przed śmiercią

Pozornie cicha i spokojna Trzebież skrywa wiele tajemnic. Jedna z nich wciąż pozostaje nierozwiązana - porwanie Anny. Do akcji wkracza Mieczysława Zarzycka...

Nie zamykaj oczu
Justyna Jelińska0
Okładka ksiązki - Nie zamykaj oczu

Po roku udręki Sara powraca do rodzinnej posiadłości -- miejsca przesiąkniętego sekretami i śmiercią. To tam, w cieniu niewyjaśnionych zdarzeń, zginęli...