Sophie jest trudną nastolatką, która ma za sobą mroczną przeszłość. Z pochodzenia Amerykanka, niemal całe życie spędziła w australijskich rodzinach zastępczych, nieustannie przerzucana z miejsca na miejsce. Wreszcie, tuż przed wejściem w dorosłość, trafia do rodziny Hammfordów. Ci dobrze sytuowani ludzie zobowiązują się do utrzymywania dziewczyny przez pięć lat, by mogła skończyć szkołę i studia. Sophie, choć pełna wątpliwości, decyduje się skorzystać z tej szansy i ma nadzieję, że tym razem uniknie rozczarowania.
Lizz i Andrew Hammfordowie witają Sophie z entuzjazmem, ich dziewiętnastoletni syn Ace natomiast otwarcie okazuje jej wrogość. Ona jednak jest nim zaintrygowana i szuka porozumienia. Ma bowiem nieodparte wrażenie, że wcześniej już gdzieś spotkała tego aroganckiego blondyna... Tymczasem chłopak raz za razem ujawnia, że zna najmroczniejsze fakty z przeszłości swojej przyszywanej siostry.
I nie zawaha się ich użyć przeciwko niej, aby zniknęła z jego życia.
Książka dla czytelników powyżej szesnastego roku życia.
Wydawnictwo: BeYA
Data wydania: 2025-04-29
Kategoria: Dla młodzieży
Przeczytane:2025-04-26, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2025,
Jakie to było dobre!
Błagam Cię szanowna autorko, powiedz, że będzie drugi tom?!
Nie mogłam się oderwać od czytania dopóki nie poznałam zakończenia ale i to zostawiło niedosyt i niedokończone sprawy.
Potrzebuję więcej!
Więcej historii Sophie i Ace'a!
Na wczoraj.
Sophie jest sierotą po przejściach, w wyniku wypadku straciła część pamięci.
Myślała, że te 7 dni, których nie pamięta, nic nie znaczy.
A jednak bardzo się myliła...
Ace to syn bogatych ludzi, którzy na kilka miesięcy przed osiemnastymi urodzinami postanawiają zaadoptować Sophie.
Dziewczyna trafia do nowego świata, gdzie zaskakująco dobrze się odnajduje.
Problemem jest tylko on.
Ace Hammford.
Od początku ma problem z zaakceptowaniem obecności dziewczyny w swoim domu.
Jednakże Ace skrywa swój własny sekret, który jest powodem ich konfliktu.
Historia pełna bólu, cierpienia, ciętych ripost i powiewu świeżości, jakim jest młodość bohaterów.
Są imprezy, są sekrety, są problemy do rozwiązania.
Jest zakazane uczucie, o którym nasi bohaterowie dowiadują się coraz więcej z upływem czasu.
Nie ma tu spicy scen, chociaż napięcia nie brakuje.
Postacie poboczne także są naprawdę dobrze zbudowane, każdy ma wyrazistą osobowość a także każdy z nich wnosi swój wkład w fabułę.
Podobało mi się krążenie tej dwójki obok siebie niczym rekiny otaczające swoją ofi*rę, w każdym momencie gotowe do ataku.
Ciekawe było umiejscowienie akcji w Australii, krainie surferów i kangurów (bez kangurów w treści).
Mam wiele pytań po lekturze - chcę wiedzieć więcej o biologicznych rodzicach Soph, chcę wiedzieć także, co z nią i Ace, jak się potoczą ich dalsze losy.
To nie może być koniec.
Chciałabym także rozwikłać zagadkę przypinki w kształcie gitary, przeżyć kolejną przygodę z bohaterami już po tym, jak Sophie zaczęła pamiętać...
Młodzieżowa historia zawierająca trudne tematy, które nie zostały potraktowane po macoszemu.
Znajdziemy tu prz*moc psychiczną, walkę z uzależnieniem, hejt.
Wszystko opisane przyjemnym stylem, który przyciąga jak magnes i chce się czytać dalej i więcej.
Niewielka ilość stron wywołała burzę emocji i silnych przeżyć, były też i łzy.
Polecam.