Okładka książki - Pod kanadyjskim niebem (#2). Pod kanadyjskim niebem. Tom 2

Pod kanadyjskim niebem (#2). Pod kanadyjskim niebem. Tom 2

Robert McKinley, syn Trevora i Barbary, wyrasta na niepokornego młodzieńca. Angażuje się w protesty kanadyjskich truckersów, w efekcie czego zostaje tymczasowo aresztowany i... porzucony przez swoją dziewczynę. Rodzice dochodzą do wniosku, że pobyt u rodziny w Polsce pomoże mu odzyskać równowagę psychiczną po tych przeżyciach. W samolocie Robert poznaje Betty - Kanadyjkę polskiego pochodzenia mieszkającą w Toronto. Barbara jest zachwycona nową miłością syna i przekonana, że tym razem trafił na dziewczynę, która go zrozumie. O wiele mniej zachwycony jest Trevor, który od początku traktuje Betty dość nieufnie, jakby miał przeczucie, że ta ekscentryczna piękność spowoduje zamieszanie w życiu ukochanego jedynaka. Nawet on będzie jednak zaskoczony dramatycznymi wydarzeniami, które wkrótce nastąpią. Czy nad rodziną McKinleyów ciąży fatum, które powoduje, że jej członkowie nie potrafią w prosty sposób ułożyć sobie życia?

Informacje dodatkowe o Pod kanadyjskim niebem (#2). Pod kanadyjskim niebem. Tom 2:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-11-27

Tagi: romans

Kup książkę Pod kanadyjskim niebem (#2). Pod kanadyjskim niebem. Tom 2

Opinie o książce - Pod kanadyjskim niebem (#2). Pod kanadyjskim niebem. Tom 2

„Pod kanadyjskim niebem. Tom 2” Małgorzaty Kasprzyk to powieść obyczajowa z silnym wątkiem rodzinnym i romantycznym, osadzona w realiach współczesnych napięć społecznych, w której osobiste dramaty splatają się z próbą odnalezienia siebie i swojego miejsca między przeszłością a przyszłością. W centrum historii znajduje się Robert McKinley – syn Trevora i Barbary – młody człowiek pełen buntu, emocjonalnego chaosu i wewnętrznego zagubienia. Jego zaangażowanie w protesty kanadyjskich truckersów staje się początkiem lawiny wydarzeń: aresztowanie, rozpad związku i poczucie życiowej porażki sprawiają, że chłopak traci grunt pod nogami. Rodzice, widząc jego kruchość i bezradność ukrytą pod maską uporu, decydują się wysłać go do rodziny w Polsce, wierząc, że zmiana otoczenia pozwoli mu odzyskać równowagę psychiczną i dystans do tego, co się wydarzyło. Punktem zwrotnym okazuje się poznanie w samolocie Betty – Kanadyjki polskiego pochodzenia, dziewczyny pełnej uroku, wyrazistości i pewnej trudnej do uchwycenia tajemnicy. Między nią a Robertem szybko rodzi się uczucie intensywne i pełne emocji, niosące zarówno nadzieję, jak i cień niepokoju. Barbara z entuzjazmem przyjmuje nową miłość syna, widząc w niej szansę na jego stabilizację i szczęście, natomiast Trevor od początku zachowuje dystans, jakby przeczuwał, że ta relacja przyniesie rodzinie więcej burzy niż spokoju. W miarę rozwoju wydarzeń nad McKinleyami zaczyna
Avatar użytkownika - pesciorka
pesciorka
Przeczytane:2026-01-13, Ocena: 5, Przeczytałem, 2026,

Pod kanadyjskim niebem jest częścią dylogii, jednak każdy tom można czytać oddzielnie. Mamy dzieje dwóch pokoleń jednej rodziny, pierwszy tom to historia Trevora, a drugi tom to historia jego syna Roberta. Wcześniej przeczytałam część pierwszą, więc teraz czytając bardzo szybko weszłam w klimat książki.
Ten tom jest zdecydowanie bardziej dramatyczny za sprawą pięknej modelki Betty. Robert poznaje dziewczynę w samolocie w drodze z Polski. Wkrótce zakochują się w sobie, jednak ta miłość spowoduje spore zamieszanie w życiu młodych i ich rodzin.
Wspólnym mianownikiem bohaterów są polskie korzenie, a znaleziony przez Betty pamiętnik jej babci pokazuje jak ważne w życiu jest miejsce z którego pochodzimy, nawet wtedy, gdy nasze życie toczy się pod zupełnie innym niebem.
Autorka bardzo dobrze pokazuje, jak łatwo emocje i zazdrość mogą wymknąć się spod kontroli i zniszczyć komuś życie lub sobie.
W książce mamy miłość, zazdrości, ale też bardzo dramatyczne sytuacje.
Styl M. Kasprzyk jest lekki, a emocje w książce są szczere i prawdziwe.
To powieść dla czytelników lubiących literaturę obyczajową z głębią emocjonalną, która poruszają czytelnika oferując autentyczne przeżycia bohaterów.
Polecam gorąco, przeczytajcie książkę

Avatar użytkownika - Ksiazki_moja_chw
Ksiazki_moja_chw
Przeczytane:2026-01-10, Ocena: 5, Przeczytałem,

Instagram ksiazki_moja_chwila?Drugi tom ,,Pod kanadyjskim niebem" to kontynuacja, historii znanej już rodziny McKinleyów, która robi się dojrzalsza, trudniejsza i momentami naprawdę poruszająca. Przedstawione są relacje, które pękają, nieporozumienia i decyzje, które niosą konsekwencje.

?Postać Roberta bardzo mnie poruszyła, to bohater, który w tym tomie szczególnie przyciąga uwagę. Jego bunt, udział w protestach, aresztowanie i rozczarowanie uczuciowe pokazują zagubienie młodego człowieka szukającego swojego miejsca. To bardzo życiowe i autentyczne -- łatwo zrozumieć jego emocje, nawet jeśli nie zawsze zgadzamy się z wyborami, których dokonuje. Autorka w przekonujący sposób pokazuje nam, jak łatwo jeden impuls może wywrócić życie do góry nogami i jak trudno później wrócić do wewnętrznej równowagi.

?Wątek wyjazdu do Polski i pojawienie się Betty wprowadza do powieści świeżość, ale też niepokój. Zderzenie kultur, mentalności i rodzinnych oczekiwań zostało ukazane bardzo subtelnie. Zwłaszcza Trevor -- jego intuicja, napięcie i niewypowiedziane obawy sprawiały, że czytałam dalej z rosnącym napięciem. Czułam, że coś wisi w powietrzu... i nie myliłam się.

?To, co najbardziej doceniam w tym tomie, to szczerość emocji. Relacje nie są idealne, bohaterowie popełniają błędy, czasem ranią siebie nawzajem, dokładnie tak, jak w prawdziwym życiu. Dramatyczne wydarzenia wynikają z ich decyzji, a nie są tylko zabiegiem fabularnym.

?,,Pod kanadyjskim niebem. Tom 2" to powieść, która skłania do refleksji nad rolą rodziny, zaufania i wpływu przeszłych doświadczeń na teraźniejsze wybory. To książka dla czytelników lubiących literaturę obyczajową z mocnym emocjonalnym fundamentem i dobrze zarysowanymi postaciami.

?Polecam sięgnąć po tę część - najlepiej znając tom pierwszy - bo jest to historia, która zostaje w myślach na dłużej i zmusza do zadania sobie pytania, jak wiele w naszym życiu zależy od losu, a jak wiele od nas samych?

? Dziękuję wydawnictwu Waspos za egzemplarz do recenzji?

Miłość w Ustroniach
Małgorzata Kasprzyk 0
Okładka ksiązki - Miłość w Ustroniach

Wydanie specjalne z okazji Walentynek. Sześć historii miłosnych z sekretami w tle i sześć tajemniczych miejsc, w których spotykają się zakochani...

Spotkajmy się w Alzacji
Małgorzata Kasprzyk0
Okładka ksiązki - Spotkajmy się w Alzacji

Rok 1987 – Agata Staszewska jest studentką SGGW. Na uczelni poznaje chłopaka zaangażowanego w działalność opozycyjną przeciw komunistycznym władzom...