Okładka książki - Północ na statku Celestial

Północ na statku Celestial

MROCZNA MAGIA, RODZĄCE SIĘ WIĘZI I SEKRET, KTÓRY MOŻE ZNISZCZYĆ WSZYSTKO

Roe Damarcus od dziecka ma kontakt ze światem zmarłych, a jej zdolność przywoływania duchów uwodzi gości na wystaw­nych rodzinnych balach. Dlatego wszyscy są przekonani, że bez trudu przejdzie obowiązkowy proces potwierdzający użytecz­ność jej magii.

Kiedy jednak dziewczyna oblewa próbę, wszystko się zmie­nia. Zamiast uznania czeka ją wyrok: utrata magii albo kara na pokładzie Celestial - luksusowego, magicznego statku wyciecz­kowego, którego członkowie załogi walczą o przychylność pa­sażerów i szansę na ponowny proces. Jednak Roe szybko prze­konuje się, że praca na statku to prawdziwa walka o przetrwanie. Musi mierzyć się z bezwzględną hierarchią, rywalizacją załogi i obecnością irytującego, choć czarującego Ivandera - akroba­ty, który wydaje się jej największym konkurentem.

Prawdziwe zagrożenie ujawnia się jednak dopiero po zmroku. Gdy statek zapada w sen, jego korytarze wypełniają się cieniami, a członkowie załogi zaczynają znikać w niewyjaśnionych okolicz­nościach. Roe coraz wyraźniej czuje, że Celestial skrywa sekret, który może kosztować ją magię. A może nawet i życie.

Informacje dodatkowe o Północ na statku Celestial:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2026-03-18
Tytuł oryginału: Nightmare On The Celestial

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Fantasy dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

Kup książkę Północ na statku Celestial

Północ na statku Celestial - opinie o książce

Avatar użytkownika - ilovebook26
ilovebook26
Przeczytane:2026-04-07, Ocena: 4, Przeczytałam,

"Koszmary nie są prawdziwe. Nie jesteś potworem. Potwory nie zastanawiają się nad tym, czy nimi są"

Roe żyje w świecie, gdzie magia jest przywilejem, ale tylko dla tych, którzy przejdą próbę. Kiedy niespodziewanie dziewczyna ją oblewa udaje się na statek Celestial, gdzie chce zyskać kolejną szansę. Szybko okazuje się, że to nie będzie wcale takie łatwe.

Rejs na pięknym statku. Brzmi zachwycająco, prawda? Tylko co jeśli nie jest to taki zwykły statek? Piękny za dnia, a nocą? Dzieją się dziwne rzeczy. Bardzo mroczne rzeczy. Dla osób, które walczą o drugą szansę pobyt na statku ma być karą. Bardzo dotkliwa kara jak bardzo szybko się okazuje. Ma wywołać ból, cierpienie i krew. Roe bardzo szybko się o tym przekonuje. Początkowo, jest w tym wszystkim sama, bo każdy jest przekonany, że ze względu na swoje pochodzenie, będzie miała taryfę ulgową. Och, bardzo szybko okazuje się jak wszyscy się mylili.

Roe to silna i zdeterminowana bohaterka posiadająca wyjątkowy dar przywoływania zmarłych. Dziewczyna zrobi wszystko, żeby zyskać drugą szansę, mimo, że ktoś stara jej się to uniemożliwić. Jednak dziewczyna na statku spotyka nie tylko w zagrożenie, ale również i przyjaźń. Właśnie w tym mrocznym miejscu, Roe zyskuje przyjaciół. Przyjaciół, którzy zrobią dla siebie bardzo wiele.

To historia, podczas której wręcz czuć grozę w powietrzu. Niepokój, napięcie towarzyszące przekonaniu, że za chwilę wydarzy się coś złego. Od razu wiadomo, że coś jest bardzo nie tak. Akcja nie pędzi do przodu, ale wciąga za sprawą tajemnic, klimatu i pytań, które cały czas nasuwają się na myśl. Jak chociażby – co stało się z bratem Roe? Dlaczego nie może przywoływać zmarłych członków swojej rodziny?
Im bardziej historia się rozwija, tym więcej zaczyna dziać się niepokojących i przerażających rzeczy. Magia wymyka się spod kontroli – coś jest bardzo nie tak. Bohaterka wraz z przyjaciółmi decyduje się działać i zmienić zasady, zwłaszcza, że wiele osób znajdujących się na statku zostało potraktowane niesprawiedliwie. Czy jednak będzie to takie proste? Oczywiście, że nie, bo sytuacja bardzo szybko się komplikuje i rozwija się w kierunku, w którym żadne z bohaterów nie przewidywało.

"Nie chcę, bo to się skończyło. Chciałabym, żebyśmy mogli zostać na zawsze w tej bańce wolności i radości. Lecz złożyłam obietnicę, że będę pracować ciężej niż kiedykolwiek, by ocalić nie tylko siebie"

Pojawia się również subtelny wątek romantyczny, a który idealnie pasuje do historii. Dziewczyna z bogatego domu i akrobata. Akrobata, który mógłby już dawno opuścić statek, ale jednak tego nie robi. Dlaczego? Chłopak zawsze troszczy się o innych, ale przy Roe czuje, że nie musi tego robić, bo ona sama sobie bardzo dobrze poradzi.

To fajna, klimatyczna, z nutą grozy młodzieżówka, która potrafi wciągnąć od pierwszych stron i po którą zdecydowanie warto sięgnąć. Jednakże nie jest to książka, która często zaskakuje swoją fabułą. Jest przewidywalna, zwłaszcza to co dzieje się w finale historii. Mimo tego, bardzo przyjemnie spędziłam z nią czas

Książka "Północ na statku Celestial" bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Mamy magię, rodzinne tajemnice, a do tego bohaterkę, która za wszelką cenę chce zatrzymać swoją moc. Oprócz tego będzie również tytułowy statek Celestial, który zdecydowanie nie jest tym, czym mógłby się wydawać.

Główną bohaterką jest Roe. Dziewczyna pochodzi z arystokracji, a jej dar przywoływania duchów jest pożądany wśród elit. Niestety mimo pewności nie przechodzi próby dzięki której mogłaby zatrzymać swoją magię. Ostatnią deską ratunku staje się statek Celestial, na którym można zdobyć drugie podejście do próby. Jednak statek nie jest tylko wycieczkowcem dla elit, które mogą zasmakować magii, lecz także niebezpiecznym miejscem, gdzie znikają ludzie...

Roe nie tylko odkryje tajemnice statku, ale również tajemnice własnej rodziny, które są zdecydowanie mroczniejsze niż wydawało się na początku.

Zgłaszając się do naboru recenzenckiego opis książki mnie zaintrygował, ale nie spodziewałam się fajerwerków. Jednak historię Roe przeczytałam w dwa dni, więc naprawdę mnie zaciekawiła! Jest mrocznie, magia ma swoje konsekwencje, a do tego rodzinne tajemnice mają wpływ na historię świata. Lektura trzyma czytelnika w napięciu i prawie do samego końca nie potrafiłam przewidzieć wydarzeń. Do tego główna bohaterka nie jest nieustraszona i silna. Ma swoje słabości oraz chwile załamania, czy zwątpienia przez co łatwo jest się wczuć w jej historię. W tej książce nie znajdziemy ani niezwyciężonej bohaterki ani nieustraszonego partnera. Każdy z bohaterów ma swoją przeszłość i nie jest ideałem.

Dla mnie "Północ na statku Celestial" jest powiewem świeżości po powtarzanych oraz wałkowanych w kółko od jakiegoś czasu motywach.

Jedynym minusem tej książki jest (przynajmniej w moim przypadku) jakość wydania. Folia na okładce zaczęła się odklejać oraz zwijać na brzegach.

Avatar użytkownika - w_kolorycie_lite
w_kolorycie_lite
Przeczytane:2026-03-26, Przeczytałem,

Jakim środkiem lokomocji lubicie najbardziej podróżować?
Ja pociągiem, ale dziś zabiorę was w rejs luksusowym statkiem pełnym magii i niebezpieczeństw.

,,- Ufasz mi?
Serce w mojej piersi wali jak szalone, jednak udaje mi się uspokoić głos.
- A powinnam? Zwabiłeś mnie tu, żeby napędzić mi strachu i niemal doprowadziłeś do mojej śmierci.
- Masz rację. Może powinnaś była zostać w swojej kajucie.
Moje wzburzenie skutecznie zagłusza panikę spowodowaną wysokością, na jakiej się znaleźliśmy.
- Choć wtedy nie zaznałabym przyjemności, jaka płynie z twojego towarzystwa - mówię z sarkazmem."

Po powieść Julii Alexandry sięgnęłam we współpracy barterowej z @youandyabooks. Opowiada ona o losie Rosaline Damarcus - morfitce władającej darem przywoływania duchów. By udowodnić Radzie, że zasługuje na swoją morfię, aby dalej móc korzystać ze swojego daru, musi przejść próbę. Jeśli do niej nie przystąpi lub jej nie podoła, straci swą moc na zawsze. Jedyną alternatywą na ponowną szansę jest pobyt na luksusowym statku Celestial, choć nikt tak do końca nie zdaje sobie sprawy z tego, z czym on się tak naprawdę wiąże. Z czym Roe będzie musiała się zmierzyć, gdy los popcha ją właśnie w to miejsce? Jaką cenę przyjdzie jej zapłacić za swą równie bezcenną magię, jak i życie?
,,Północ na statku Celestial" jest historią, przez którą się płynie. Autorka posługuje się bardzo lekkim i przyjemnym językiem, a fabuła jest wartka. Choć co prawda niektóre wydarzenia interesowały mnie bardziej, inne mniej, nie zmienia to faktu, że bardzo fajnie spędziłam z tą książką czas. Sam tytułowy statek wzbudza od początku ogromne zainteresowanie. Nie brakuje mu mrocznych akcentów i tajemniczych, takich momentami creepy sytuacji, co zwiększa jeszcze bardziej napięcie. Wątek magiczny jest mocno rozbudowany, wzbogacony o ciekawe nadprzyrodzone zdolności. Wszystko jest genialnie zobrazowane i szczegółowo wyjaśnione.
Bohaterowie są różnorodni. Świetnie spełnił tu też swą rolę motyw found family. Czuć te rodzące się więzi między tak naprawdę obcymi ludźmi. Te wszystkie relacje były przedstawione w bardzo wiarygodny i naturalny sposób. Jeśli chodzi o wątek romantyczny, to jest on niezmiernie subtelny, ale pełen uroku. Ta historia pokazuje przede wszystkim, jak bardzo życie potrafi być przewrotne. Jak bardzo kogoś sekrety mogą wpłynąć na los drugiego człowieka. Opowiada o sile miłości i przyjaźni, zaufaniu i zdradzie. Zakończenie mnie potężnie zaskoczyło, nie spodziewałam się takich plot twistów. Mimo że gdzieś w środku tej powieści były momenty, które mnie trochę wynudziły, to nie mogę powiedzieć tego o całości. Reasumując, cieszę się, że sięgnęłam po ten tytuł. Miło spędziłam z nim czas. Moim zdaniem warto się z nim zaznajomić. Polecam.