Okładka książki - Północ na statku Celestial

Północ na statku Celestial

"Koszmary nie są prawdziwe. Nie jesteś potworem. Potwory nie zastanawiają się nad tym, czy nimi są"

Roe żyje w świecie, gdzie magia jest przywilejem, ale tylko dla tych, którzy przejdą próbę. Kiedy niespodziewanie dziewczyna ją oblewa udaje się na statek Celestial, gdzie chce zyskać kolejną szansę. Szybko okazuje się, że to nie będzie wcale takie łatwe.

Rejs na pięknym statku. Brzmi zachwycająco, prawda? Tylko co jeśli nie jest to taki zwykły statek? Piękny za dnia, a nocą? Dzieją się dziwne rzeczy. Bardzo mroczne rzeczy. Dla osób, które walczą o drugą szansę pobyt na statku ma być karą. Bardzo dotkliwa kara jak bardzo szybko się okazuje. Ma wywołać ból, cierpienie i krew. Roe bardzo szybko się o tym przekonuje. Początkowo, jest w tym wszystkim sama, bo każdy jest przekonany, że ze względu na swoje pochodzenie, będzie miała taryfę ulgową. Och, bardzo szybko okazuje się jak wszyscy się mylili.

Roe to silna i zdeterminowana bohaterka posiadająca wyjątkowy dar przywoływania zmarłych. Dziewczyna zrobi wszystko, żeby zyskać drugą szansę, mimo, że ktoś stara jej się to uniemożliwić. Jednak dziewczyna na statku spotyka nie tylko w zagrożenie, ale również i przyjaźń. Właśnie w tym mrocznym miejscu, Roe zyskuje przyjaciół. Przyjaciół, którzy zrobią dla siebie bardzo wiele.

To historia, podczas której wręcz czuć grozę w powietrzu. Niepokój, napięcie towarzyszące przekonaniu, że za chwilę wydarzy się coś złego. Od razu wiadomo, że coś jest bardzo nie tak. Akcja nie pędzi do przodu, ale wciąga za sprawą tajemnic, klimatu i pytań, które cały czas nasuwają się na myśl. Jak chociażby – co stało się z bratem Roe? Dlaczego nie może przywoływać zmarłych członków swojej rodziny?
Im bardziej historia się rozwija, tym więcej zaczyna dziać się niepokojących i przerażających rzeczy. Magia wymyka się spod kontroli – coś jest bardzo nie tak. Bohaterka wraz z przyjaciółmi decyduje się działać i zmienić zasady, zwłaszcza, że wiele osób znajdujących się na statku zostało potraktowane niesprawiedliwie. Czy jednak będzie to takie proste? Oczywiście, że nie, bo sytuacja bardzo szybko się komplikuje i rozwija się w kierunku, w którym żadne z bohaterów nie przewidywało.

"Nie chcę, bo to się skończyło. Chciałabym, żebyśmy mogli zostać na zawsze w tej bańce wolności i radości. Lecz złożyłam obietnicę, że będę pracować ciężej niż kiedykolwiek, by ocalić nie tylko siebie"

Pojawia się również subtelny wątek romantyczny, a który idealnie pasuje do historii. Dziewczyna z bogatego domu i akrobata. Akrobata, który mógłby już dawno opuścić statek, ale jednak tego nie robi. Dlaczego? Chłopak zawsze troszczy się o innych, ale przy Roe czuje, że nie musi tego robić, bo ona sama sobie bardzo dobrze poradzi.

To fajna, klimatyczna, z nutą grozy młodzieżówka, która potrafi wciągnąć od pierwszych stron i po którą zdecydowanie warto sięgnąć. Jednakże nie jest to książka, która często zaskakuje swoją fabułą. Jest przewidywalna, zwłaszcza to co dzieje się w finale historii. Mimo tego, bardzo przyjemnie spędziłam z nią czas

Informacje dodatkowe o Północ na statku Celestial:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2026-03-18
Tytuł oryginału: Nightmare On The Celestial
Dodał/a opinię: ilovebook26

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Fantasy dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

Zobacz opinie o książce Północ na statku Celestial

Kup książkę Północ na statku Celestial