Projekt
KOLAGEN
Ta książka pomoże ci odkryć wszystkie zalety kolagenu i dowiedzieć się, jak odpowiednią dietą podnieść jego poziom w organizmie.
Kolagen to nie tylko piękna skóra - choć to także. Jako główne białko budulcowe naszego organizmu odpowiada on za kondycję naszych kości, chrząstek i naczyń krwionośnych.
Książka zawiera 60 przepisów na dania, dzięki którym dostarczysz sobie więcej kolagenu i pobudzisz jego syntezę - od bulionów przez napoje po bardziej złożone potrawy i sezonowe minikuracje dostosowane do twoich potrzeb.
Zapewnisz skórze elastyczność i nawilżenie. Zadbasz o zdrowy wygląd włosów i paznokci. Wzmocnisz regenerację i prawidłowe funkcjonowanie stawów.Nie czekaj, aż twoje ciało zacznie protestować.
Dołącz do projektu KOLAGEN już dziś!
A potem tylko trzymaj się planu!
Dietetyczka Elodie Colombel (@win.a.diet) pokazuje, jak skutecznie korzystać z wszechstronnych właściwości tego superfoodu.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-03-25
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Szybkie w przygotowaniu, zdrowe i pyszne posiłki odkryj niezwykły potencjał air fryera! Air fryer to urządzenie, które robi furorę w polskich kuchniach...
Najciekawsze przepisy kuchni świata do wykonania w air fryerze! Od czosnkowych chlebków naan, przez tadżin, glazurowane żeberka i wegetariański gyros...
Przeczytane:2026-04-09, Ocena: 5, Przeczytałem,
Książka nie obiecuje cudów, ale pokazuje właściwą drogę, ciekawe podejście by zadbać o siebie, o swoje ciało, o zdrowie. Jest to wartościowy poradnik, który daje szerokie, całościowe spojrzenie na kolagen.
Kolagen okazuje się nie tylko sprzymierzeńcem skóry, ale przede wszystkim fundamentem naszego ciała - wpływa na stawy, kości, włosy, a nawet ogólne samopoczucie. Autorki prowadzą nas krok po kroku - najpierw tłumaczą, czym właściwie jest kolagen i jak działa, potem pokazują, gdzie go szukać i jak wspierać jego naturalne wytwarzanie.
Wszystko podane w bardzo przystępny, uporządkowany sposób, bez zbędnego komplikowania. Czyta się to lekko, ale z poczuciem, że stoi za tym konkretna wiedza, a nie puste hasła. Na duży plus zasługuje koncepcja rytmu pór roku:
Wiosna przynosi świeżość i lekkość - pełną zieleni, witaminy C i naturalnego oczyszczania.
Lato skupia się na nawodnieniu i prostocie - soczyste owoce, lekkie kompozycje, odrobina przyjemności zamknięta w chłodnych napojach.
Jesień otula spokojem - pojawiają się ciepłe, odżywcze dania, które wzmacniają organizm od środka.
Zima natomiast to czas na treściwe potrawy, długie gotowanie i troskę o równowagę jelit.
A same przepisy? Różnorodne, przemyślane, niewymuszające perfekcji. Znajdziemy tu zarówno proste buliony, jak i bardziej rozbudowane dania, lekkie napoje czy deserowe przyjemności. Wszystko podane w taki sposób, że nie czujesz presji - raczej delikatną zachętę, żeby spróbować, pobawić się smakiem, zadbać o siebie trochę bardziej. Atutem są zdjęcia, piękne, dopracowane, naturalne, inspirujące.
To, co zostaje po lekturze, to myśl, że dbanie o siebie nie musi być skomplikowane ani restrykcyjne. Może być spokojne, uważne i dopasowane do naszego rytmu. To książka, do której chce się wracać. Bije z niej prostota. Polecam, Tatiasza i jej książki :)