Okładka książki - Różdżkarstwo dla opornych. Rozszczelnienie. Tom 3

Różdżkarstwo dla opornych. Rozszczelnienie. Tom 3

Tom 3 cyklu Rozszczelnienie

Sarze nie jest dane prowadzenie normalnego życia – przyziemne problemy wciąż przeplatają się z tymi nadnaturalnymi.

Ucieczką od trudnej codzienności, konfrontacji z niepoznanym jeszcze przełożonym i jego nowymi porządkami jest wyjazd do magicznego SPA. Jednak nawet tam dosięga ją moc Lodowej Pani.

Trzeci tom serii Rozszczelnienie to wybuchowa mieszanka magii i niespodziewanych zwrotów akcji w mroźnej zimowej scenerii. Niepokorna wiedźma przekona się, że ignorowanie własnej magii nie przynosi wiele dobrego.

Informacje dodatkowe o Różdżkarstwo dla opornych. Rozszczelnienie. Tom 3:

Wydawnictwo: EmpikGo
Data wydania: 2025 (data przybliżona)

Kup książkę Różdżkarstwo dla opornych. Rozszczelnienie. Tom 3

Różdżkarstwo dla opornych. Rozszczelnienie. Tom 3 - opinie o książce

Jest mi bardzo przykro, że "Różdżkarstwo dla opornych" to już trzeci i ostatni tom przygód Sary Jeleniewskiej i cyklu "Rozszczelnienie". Bo tak bardzo zżyłam się z bohaterami i ze światem stworzonym przez autorkę, że zwyczajnie smutno mi było ten świat opuszczać. Tym razem Sara próbuje odnaleźć równowagę po burzliwych przeżyciach z poprzednich części. Wyjazd do magicznego SPA miał być dla niej okazją do odpoczynku, jednak szybko okazuje się, że nawet tam czekają na nią kolejne wyzwania. To właśnie tam pojawia się Lodowa Pani, postać nawiązująca do baśniowej Królowej Śniegu. Niepokojąca i nieprzewidywalna, budzi w Sarze zarówno lęk, jak i ciekawość. Ich spotkanie okazuje się kluczowe dla dalszego rozwoju fabuły i przemiany samej bohaterki.

Chociaż jest to już trzeci tom, oprócz dobrze znanych, wprowadza także nowe elementy fabularne. Akademia Nauk Magicznych przechodzi istotne zmiany, pojawia się nowy, tajemniczy rektor, którego prawdziwe intencje trudno odgadnąć i który budzi skrajne emocje. Czy okaże się sojusznikiem, czy może kolejnym zagrożeniem dla Sary, tego dowiecie się podczas lektury. Zdradzę tylko, że ta zmiana wprowadza do powieści niezłe zamieszanie. Relacje między bohaterami nadal się rozwijają, zarówno te przyjacielskie, jak i romantyczne. Sara, chociaż nadal impulsywna i niepokorna, stopniowo dojrzewa i zaczyna lepiej rozumieć swoją magię. Gniewosz, czarownik z kaszubskiego rodu szamanów, odgrywa w jej życiu coraz większą rolę. To właśnie on okazuje się dla niej wsparciem w trudnych chwilach, a jego troska i oddanie czynią go jedną z najciekawszych postaci serii. Nie zabrakło również wątków rodzinnych. Relacja Sary z ojcem wnosi do tej opowieści ciepło i pokazuje inną stronę bohaterki.

Fabuła pełna jest niespodziewanych zwrotów akcji, a świat przedstawiony urzeka zimowym klimatem, w którym magia splata się ze słowiańskim folklorem i tajemnicami. Pojawiają się zarówno demony, wiedźmy, jak i magiczne istoty, które nadają opowieści niepowtarzalny klimat. Powieść dostarcza zarówno humoru, jak i emocji, a dynamiczna akcja nie pozwala się nudzić. Styl autorki pozostaje lekki, pełen humoru i swobodnych dialogów, które sprawiają, że książkę czyta się błyskawicznie. Chociaż powieść zamyka większość wątków i daje odpowiedzi na nurtujące nas od początku pytania, pozostawia pewne furtki, które mogą stać się punktem wyjścia dla kolejnych opowieści. Bardzo chcę wierzyć, że zakończenie nie jest definitywne i nie jest to koniec przygód Sary, bo bardzo tę bohaterkę polubiłam (i Felicję, patrząc przez pryzmat całej serii) i po prostu będę tęsknić.

"Różdżkarstwo dla opornych" to udane zamknięcie trylogii, która łączy elementy fantastyki, świetnego humoru, wątków romantycznych i słowiańskiego folkloru. Fabuła nie zwalnia tempa, a emocje towarzyszą nam do samego końca. Zimowy klimat dodaje opowieści uroku, a rozwój barwnych, charyzmatycznych bohaterów sprawia, że finał historii jest satysfakcjonujący. A mimo to, a może właśnie dzięki temu, że ta historia jest tak dobra, chce się więcej. Kocham i z całego serca Wam całą trylogię i wyjątkowy finałowy tom polecam 💜

Lemon Lady
Paula Uzarek 0
Okładka ksiązki - Lemon Lady

Gloria dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności zaczyna karierę muzyczną. Tym samym odkrywa nowy świat ludzi związanych z branżą. Okazuje się on mroczniejszy...

Kurs opieki nad duszami. Rozszczelnienie. Tom 1
Paula Uzarek0
Okładka ksiązki - Kurs opieki nad duszami. Rozszczelnienie. Tom 1

Co powiesz na uczestnictwo w kursie opieki nad duszami? Prowadzi go wiedźma Sara, która wraca z Zaświatów. Odpoczynek nie jest jej dany. Dla Sary Jeleniewskiej...